Novosti

Bečka kompanija “Wiener Linien” nastavlja razvijati elektromobilnost


Bečko preduzeće za gradski saobraćaj “Wiener Linien” nastavlja razvijati elektromobilnost. Sedam dugih električnih autobusa dugih dvanaest metara stavit će se u promet krajem 2018. godine.

Već od 2013. u centru Beča mogu se susresti isključivo električni autobusi. Model vozila od sedam metara dužine proizvođača Rampini i Siemens pokazao se uspješnim u austrijskoj metropoli, nakon čega je uslijedila ponuda za dvanaestmetarska električna vozila. U prvoj polovini decembra 2017. Godine preduzeće “Wiener Linien” je objavilo da je Rampini pobijedio na konkursu za ponudu sedam vozila standardne dužine.

Nova vozila visine 3,5 m biće u prometu u širem centru na liniji 4A, a tokom sljedeće godine će zamijeniti postojeće električne autobuse. Punjenje baterija odvijatiće se na zadnjoj stanici za šta će trebati šest minuta. Poput prethodnih modela, novi autobusi nemaju čisto električni pogon,nego se energija nastala pri kočenju ponovo vraća u punjač.

“Računamo sa do 25 posto energije kočenja”, izjavio je direktor “Wiener Linien” Günter Steinbauer. Električna energija će također omogućiti grijanje i klimatizaciju vozila koje će moći primiti 63 putnika i jedna dječija odnosno invalidska kolica.

Već dugi niz godina Beč već podržava razvoj urbane električne mobilnosti. U oktobru je bečka Vijećnica najavila planove za izgradnju hiljade stanica za napajanje električnom energijom do 2020. godine. Gotovo 85% putnika u Beču se vozi u električnim vozilima (metro, tramvaj, električni autobus).

“Proširenje flote električnih autobusa bez štetnih emisija ima pozitivan utjecaj na okolinu i kvalitet života u gradu”, izjavila je bečka gradska ministarka za zaštitu okoline Ulli Sima.