Novosti

Federalni zavod za statistiku ne izdaje obavještenja o Popisu iz 1991. godine


Federalni zavod za statistiku obavještava sva fizička i pravna lica da od 01. januara/siječnja 2018. godine ne izdaje obavještenja/obavijesti o nacionalnom izjašnjavanju prilikom provođenja Popisa stanovništva, domaćinstava/kućanstava, stanova i poljoprivrednih gazdinstava/gospodarstava 1991. godine i  o adresi na kojoj su osobe popisane.

Naime, izdavanje ovakvih obavještenja/obavijesti nije praksa ni u statističkim institucijama drugih zemalja.

Zakon o statistici u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ br. 63/03 i 9/09) u članu 37. propisao je da će Federalni zavod i drugi Zakonom ovlašteni organi poduzeti sve neophodne mjere potrebne da se zaštiti povjerljivost podataka od korištenja u druge, a ne u statističke svrhe.

Prestankom izdavanja obavještenja/obavijesti o nacionalnom izjašnjavanju prilikom provođenja Popisa 1991. godine Federalni zavod za statistiku svoj rad usklađuje sa standardima o zaštiti podataka i povjerljivosti, kao što je to predviđeno Konvencijom o zaštiti osoba s obzirom na automatsku obradu osobnih podataka Vijeća Europe i relevantnih regulativa Europske Unije.