Novosti

Privatni transferi dijaspore u BiH-u veći od stranih direktnih investicija


Tokom 2016. godine dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala 3,58 milijardi KM, što je 12% BDP-a. Tako su privatni transferi postali višestruko veći od direktnih stranih investicija. Ovo je istaknuto juče u Tuzli na 4. Biznis forumu bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor 2017. Ovaj najveći poslovni događaj sa dijasporom u Evropi okupio  je oko 150 investitora i uspješnih privrednika iz BiH i inostranstva. Četvrti BHdiaFor održao se uz podršku USAID-ovog Projekta Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH kroz saradnju sa Biznis centrom bh. dijaspore (DBC) koji djeluje u okviru grupacije „Naša perspektiva“. Bogato iskustvo, te brojni kontakti u zemlji i svijetu, omogućili su timu koji je okupljen oko DBC-a da brzo i efikasno osiguraju odgovore na sva pitanja potencijalnih ulagača, ali i da im se pruži pomoć prilikom prevazilaženja prepreka prilikom procesa registracije i drugih izazova u našoj zemlji.

Bosanskohercegovačka dijaspora je najrasprostranjenija u svijetu, u odnosu na dijasporu iz drugih zemalja. Naglašeno je kako su dijasporci potencijal i kapital koji je dobro raspoređen, s obzirom na činjenicu da van granica BiH živi više od 2 miliona iseljenika. Najviše bosanskohercegovačke dijaspore živi u Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, USA, Sloveniji, Švicarskoj, Švedskoj, Australiji, Kandi, Holandiji, Albaniji, Crnoj Gori, Italiji, Danskoj, Francuskoj, te Norveškoj.

Na početku ovog skupa gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je podvukao važnost investicija koje dolaze od Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta, te je naglasio zahvalnost organizatorima i pokroviteljima zbog izbora Tuzle kao grada domaćina ovogodišnjeg BHdiaFor-a.

Šef USAID Projekta „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine” Sanjin Arifagić podvukao je važnost dijasporskih investicija, te je predstavio sve alate i mehanizme koje ovaj projekat nudi u svrhu podrške razvoju i zapošljavanju. Također, govorio je o mogućnostima koje USAID nudi dijasporskim investitorima kroz tehničku podršku i grant program za mala i srednja preduzeća.

Sanel Jakupović, predstavnik grupacije „Naša perspektiva“ je rekao da je zadatak ove grupacije ubrzanje socioekonomskog razvoja kroz dva cilja: priliv stranih investicija i povezivanje biznisa u našoj zemlji s biznisima u inostranstvu u narednih pet godina.

Biznismeni, ljekari, profesori i svi uspješni ljudi koji žive van granica BiH trebaju da uvežu naše privrednike, menadžere, te da donesu uspješne prakse iz zemalja u kojima žive.

U sklopu foruma predstavljen je rad, kao i preporuke Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore DIAC, primjeri dobre prakse investitora iz dijaspore, investiciona ponuda Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, te programi podrške investitorima.

Armin Alijagić, iz Biznis centra bh. dijaspore, pomenuo je da Savjetodavno vijeće investitora broji 20 članova, i da oni već imaju otvorenih na stotine radnih mjesta. Obrazlažući kako je ovo vijeće za kratak period od formiranja već uspjelo da da preporuke Vladi i da se očekuje u narednom mjesecu da će biti usvojene, istakao je važnost povećanja brojnosti članova.

Na forumu je organizovana i otvorena diskusija o modelima efikasnijeg uključivanja dijaspore  u ekonomski razvoj BiH.