Investicije

IoT, AI i digitalizacija ubrzavaju napredak pametnog zgradarstva


Schneider Electric, vodeća kompanija u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, koristitehnologije umjetne inteligencije (AI) kako bi prikupljene podatke pretvorila u efikasne i pokretačke uvide. Riječ je o platformiEcoStruxureTM,koja objedinjava upravljanje energijom, automatizaciju, povezanost i softvere kako bi krajnjim korisnicima pružila mogućnost da uz jedinstvenu platformu Interneta stvari (IoT), budu konkurentni u današnjoj digitalnoj privredi.

EcoStruxureTM platformakombinira najbolja rješenja u području AI i IoT u partnerstvima sa najboljima u klasi. Naprimjer, EcoStruxureTMkoristi Microsoft Azure Cloudza pružanje svojih online usluga, aplikacija i napredne analitike. Rješenja kompanije Accenture Schneider Electric koristi za izgradnjuusluga koje akceleriraju razvoj rješenja za Internet stvari i usluga. Također, korištenjem platforme Salesforce Customer Success  u Schneider Electricu unapređuje seIoT povezivostsa vrijednostima za korisnike.

Schneider Electric nedavno je predstavio i EcoStruxureTM Buildings, platformu pametnih zgrada namijenjenu saradničkom radu, te arhitekturu otvorenog sistema koja graditeljima i razvojnim kompanijama omogućava saradnju, razmjenu podataka,te razvoj aplikacija. Platforma može omogućiti povećanjeefikasnosti i do 30 posto, a da pritom osigurava optimalnu udobnost za stanare.

Jedno od najuspješnijih i najistaknutijih implementacija stručnosti Schneider Electrica u primjeni energetskih i standardnih IT tehnologija te AI (umjetne inteligencije) i IoT (Interneta stvari) je The Edge – poslovna zgrada u Amsterdamu. Riječ o potpuno automatiziranoj, ekološki najnaprednijoj, pametnoj zgradi u svijetu, s indeksom održivosti od 98,36 posto. U toj je zgradi primijenjeno niz tehnoloških rješenja Schneider Electrica, počevši od sistema za upravljanje i distribuciju energije, kompletne IT infrastrukture, mreže nadzornih uređaja i pametnih senzora do ekspertnog softvera. The Edge je zgrada koja sama proizvodi 102 posto energije, odnosno sama pokriva apsolutno svu svoju potrošnju te stvara još dva posto viška. Oni koji u njoj rade, osjećaju se sigurno i ugodno, a čak 72 posto zaposlenika posebno ističe i hvali činjenicu što putem aplikacije na svom mobilnom telefonu mogu upravljati okruženjem unutar zgrade.