Novosti

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara usvojena Strategija ruralnog razvoja


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Strategiju ruralnog razvoja za period od 2018. do 2021. godine koja daje šansu da BiH dobije značajna sredstva iz fondova Evropske unije, potvrdio je danas na press konferenciji predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić.

Kako izvještava Fena, na usvajanje ovog dokumenta čekalo se zbog nedostavljanja mišljenja o Strategiji iz Republike Srpske. Strategija podrazumijeva siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koji će biti iskorišteni isključivo za ruralni razvoj.

Zvizdić je kazao da će se domaćim poljoprivrednim proizvođačima otvoriti mogućnost da u narednim godinama dobiju milionska sredstava.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović usvajanje ovog dokumenta nazvao je najvažnijom odlukom koju je Vijeće ministara donijelo u posljednjih godinu dana, a najvažniji je to dokument za poljoprivredu u posljednjih deset godina.

Najavio je da će on pomoći planiranju i programiranju poljoprivrede u svim dijelovima zemlje te je zahvalio svima koji su omogućili usvajanje ovog dokumenta. (Fena)