Trgovina

Zanimanje aranžer postaje sve popularnije


Srednja poslovno – komercijalna i trgovačka škola Sarajevo već tri godine realizira projekt “Noć aranžiranja”, prvenstveno zahvaljujući trgovinama koje za to vrijeme učenicima budu druge učionice.

Profesorica aranžerske grupe predmeta Adrijana Todorović – Panjeta kaže da je cilj maturante promovirati odnosno istaknuti na tržištu rada, pokazati njihove kvalitete i pojačati samopouzdanje te na neki način razbiti predrasude o stručnim školama i zanimanjima kao što je aranžer (vizual merchandiser) koje je u svijetu trgovine traženo zanimanje, a u našoj državi je nepravedno zapostavljeno.

“Zahvaljujući tom projektu popravili smo generalno situaciju, barem u ovom gradu, te imamo sve više učenika upisanih za to zanimanje”, kazala je Todorović – Panjeta.

Todorović – Panjeta dodaje da je “Noć aranžiranja” zapravo praktični dio maturskog ispita, svaki od učenika dobije po jednu trgovinu za koju radi idejno rješenje.

“Rade idejno rješenje i dekorativne elemente, a u toku manifestacije “Noć aranžiranja” u isto vrijeme aranžiraju izloge. To zaista bude lijepo druženje, a javnost može da pogleda rezultate njihovog rada”, naglasila je.

Ističe da zainteresiranost učenika raste, svake godine upišu po jedno odjeljenje za zanimanje aranžer. Kad je započela realizacija projekta imali su manje od dvadeset učenika za to zanimanje, a ove godine ih je upisano 28.

“To nam pokazuje da zanimanje aranžer postaje sve popularnije”, kazala je Todorović – Panjeta.

Podsjeća da su ranijih godina trgovine za poslove aranžiranja angažirale osobe koje su završile akademiju likovnih umjetnosti, a mnogi nisu niti znali da u toj školi postoji taj smjer.

“Kad smo počeli s inovativnom praksom i istakli se u javnosti, mnoge firme i trgovine saznale su za nas. Imamo saznanja da su mnogi naši bivši učenici uspjeli dobiti posao u struci”, istaknula je.

Aranžer/Vizual merchandiser vizualnim tehnikama unapređuje prodaju, stvara i prezentira imidž trgovine i firme. Zadužen je za kompletan “look” trgovine, uređuje izloge na kreativan i privlačan način i pravi raspored robe u trgovačkom objektu da bi postigao određeni estetski efekt koji će unaprijediti prodaju.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH godinama surađuje sa Srednjom poslovno – komercijalnom i trgovačkom školom Sarajevo, a namjera je kod učenika razvijati kompetenciju i samosvjesnost.

Predsjednica Sindikata Mersiha Beširović kaže da je “Noć aranžiranja” jedan od vidova njihove suradnje s tom školom.

“Finansijski smo ih podržali putem sindikata FLT iz Norveške, naše partnerske organizacije. Prošle godine smo opremili jednu učionicu”, kazala je.

Najavljuje nastavak suradnje, između ostalog, planiraju pomoći opremanje škole namještajem. Taj sindikat sudjeluje i u obilježavanju dana Srednje poslovno – komercijalne i trgovačke škole Sarajevo i čine to na poseban način.

Projekt “Noć aranžiranja” okarakteriziran je kao spona između poslodavca i škole i mogućnost da učenici znanje praktično primijene. Osim maturantima, namijenjen je i svim drugim učenicima aranžerskog smjera.

U Srednjoj poslovno – komercijalnoj i trgovačkoj školi Sarajevo učenici se obrazuju za četiri vrste zanimanja (trgovački tehničari-komercijalisti, poslovno-pravni tehničari, trgovci i aranžeri).

Zahvalnicama za trgovine i firme koje sudjeluju u njihovom projektu “Noć aranžiranja” i pomažu realizaciju učeničkih ideja, medijima zaslužnim za praćenje i promoviranje, te Sindikatu radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za finansijsku podršku projektu pokazali su da cijene sve što je urađeno za njih. Federalna novinska agencija (FENA) jedna je od dobitnica u kategoriji mediji.

Trgovačka škola je počela s radom 1953. u barakama na Kovačima, u Halilbašića ulici, a 1957. preselila u novu (za to vrijeme modernu) zgradu na Mejtašu gdje i danas rade. Nastavu nisu prekidali ni u najtežim danima 1992. – 1995. organizirajući se po punktovima (od Baščaršije do Otoke).