Tržišta i finansije

EU upozorila britanske kompanije na teške posljedice Brexita


Kompanijama iz Velike Britanije u sektorima razvoja, avijacije pa do transporta prijeti zabrana rada u Evropskoj uniji i blokada fondova iz Brisela ukoliko dođe do razvoda Velike Britanije i EU bez dogovora, piše „Guardian“.

S namjerom da upozori na veliki ulog u pregovorima, Evropska komisija je napravila niz dokumenata koji su upućeni direktno kompanijama iz Velike Britanije i udruženjima, a u vezi s negativnim posljedicama eventualnog neuspjeha pregovora o uvjetima Brexita.

Za mnoge poslovne sektore, Unija je vrlo jasno poručila da će doći do problema ukoliko ne bude dogovora između Brisela i Londona i to do oktobra ove godine jer je neohodno i da eventualni dogovor prođe ratifikaciju u parlamentima do marta 2019. kada Velika Britanija želi izaći iz Unije.

Prema dokumentu koji je „Guardian“ dobio, kompanije i institucije iz Velike Britanije koje apliciraju za fondove EU u oblastima razvoja i humanitarne pomoći upozorene su da, čak i ako dobiju ugovore, grantove ili nagrade, novac neće doći – bez dogovora o Brexitu!

Oni koji traže ugovore s Evropskom komisijom u sedam programa vrijednih milijarde eura, su dobili instrukciju da će, ako će proces nabavke i realizacije bude trajao nakon izlaska Velike Britanije, biti odbijeni niti će moći dobiti povrat već utrošenog novca.  Samo između 2012. i 2016. godine, putem britanskih razvojnih i humanitarnih organizacija, EU je širom svijeta plasirala više od 1,2 milijarde eura. Samo u 2016. britanske su organizacije dobile grantove i ugovore vrijedne 356 miliona eura.

Kako navodi „Guardian“ dobro upućene lobističke grupe su savjetovale mnoge organizacije da razmotre prebacivanje sjedišta iz Velike Britanije u neku od evropskih država, najviše u Irsku, a kako bi izbjegli negativne posljedice. Britanski pregovarač o Brexitu David Davis je u pismu koje je poslao premijerki Theresi May naveo da EU šteti britanskim ekonomskim interesima, jer se priprema za mogući Brexit bez dogovora. No, Evropska komisija je odbacila tvrdnje da je riječ o diskriminaciji Velike Britanije koja je još uvijek članica.

Regulatori iz Unije su poslali niz upozorenja kompanijama iz farmaceutskog sektora, ribarstva, avijacije i prijevoza o mogućim posljedicama na njihovo poslovanje ako Velika Britanija 30. marta 2019. dođe u rang „trećih zemalja“.

Davis upozorava da bi takva situacija mogla ohrabriti kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji da se odsele. Ali, u odogovoru Evropske komisije, ističu da su „iznenađeni time što je London iznenađen što se Unija priprema za scenarij koji je kao mogućnost najavila i vlada Velike Britanije.“

Theresa May je, kako je navedeno, nekoliko puta izjavljivala da je „bolje nemati nikakav dogovor o Brexitu nego imati loš dogovor“.

Razvojni sektor Velike Britanije je svake godine plasirao ogroman novac iz fondova EU i uveliko doprinosio cijelokupnoj razvojnoj politici Unije. Najviše novca je 2016. išlo u demokratiju, ljudska prava, migraciju i sigurnost hrane. Ali, u dokumentu EU, koji je objavljen 20. decembra se navodi EU mora poduzeti pravne korake kako bi osigurala da organizacije iz Velike Britanije shvate rizik s kojim se suočavaju, piše „Guardian“.