Trgovina

Četiri slobodne zone BiH izvezle više od pola milijarde KM


Slobodna zona je dio carinskoga teritorija BiH koji je posebno ograđen i označen i u kojoj se privredne djelatnosti obavljaju uz posebne uvjete u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH.

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za indirektno oporezivanje BiH, na području Federacije BiH trenutno su aktivne četiri slobodne zone: Slobodna zona “Holc” d.o.o. Puračić, Slobodna zona “Vogošća” d.o.o. Vogošća, Slobodna zona “Visoko” d.o.o. Visoko i Slobodna zona “Hercegovina” d.o.o. Mostar.

Prema izvještaju koji je objavilo Ministarstvo trgovine Federacije BiH, jasno se vidi kako su slobodne zone jedan od pokretača domaće ekonomije, posebno kada se govori o Visokom, piše Večernji list.

Naime, ukupna vrijednost proizvedene robe u ove četiri zone je 557,6 miliona maraka. Od ovoga iznosa čak 514 miliona maraka odnosi se na vrijednost robe koja je proizvedena u BiH i izvezena u strane zemlje. Vrijednost proizvedene robe koja je izvezena na domaće tržište je 43,58 miliona maraka. Istovremeno, vrijednost robe koja je uvezena u poslovne zone iz stranih zemalja je 457,5 miliona maraka, dok je vrijednost roba iz BiH uvezenih u slobodne zone 94,6 miliona maraka.

“Najbolje rezultate s aspekta ostvarenog izvoza u odnosu na vrijednost proizvedene robe u zoni, ostvarila je slobodna zona ‘Vogošća’ d.o.o Vogošća, tj. 100 posto proizvedene robe izvezeno je u inozemstvo. Slobodna zona ‘Holc’ d.o.o. Puračić je druga po rezultatima ostvarenog izvoza u inozemstvo, tj. izvezeno je 98,17 posto od ukupno proizvedene robe u slobodnoj zoni, slobodna zona ‘Visoko’ d.o.o Visoko je treća s izvezenih 96,28 posto od ukupno proizvedene robe u slobodnoj zoni, dok je slobodna zona ‘Hercegovina’ d.o.o Mostar ostvarila 66,17 posto izvoza u odnosu na ukupno proizvedenu robu u slobodnoj zoni”, navodi se u dokumentima Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Zaključuje se kako podaci govore o opravdanosti postojanja slobodnih zona te kako je pokrivenost uvoza izvozom skoro 90 posto, što do sada nije bio slučaj u BiH. Očekuje se kako će se novim projektima i poslovnim pothvatima povećati proizvodni bilans te kako će brojke idućih godina biti još bolje.