Tržišta i finansije

RS jedina u regionu oporezuje darivanje imovine


Već drugu godinu Republika Srpska oporezuje darivanje imovine i po tome je jedinstven slučaj u regionu.

Naplata prihoda ide dobro i povećava se ali brojni vlasnici starih stanova koji žele da ih prodaju ili poklone djeci nalaze se u pravom problemu  kažu trgovci nekretninama.

Cijene  stanova stare gradnje  porasle su za nekoliko hiljada  koliko država naplaćuje kapitalnu dobit ili razliku između prodajne i nabavne cijene.

Apsurd je što kao nabavnu cijenu računaju onu iz vaučer privatizacije, kada se stan u Banjaluci od 50 kvadrata mogao otkupiti za oko 20.000 maraka.

“Recimo taj stan je neko naslijedio od svojih roditelja i prodaje ga za 100.000 maraka ako je osnov sticanja 20.000 u obavezi je da plati na tu razliku između nabavne i prodajne cijene deset posto poreza, to je 8.000 maraka”, kazao je Dragan Milanović iz Agencije za nekretnine “Remaks”.

Zanemaruje se inflacija i ulaganje u imovinu a ništa bolje sreće od onih koji prodaju nisu ni oni koji poklanjaju stanove.

Narodni poslanik Dragan Čavić taj namet naziva “Porez na mrtve roditelje”, a dva puta je bezuspješno predlagao izmjene.

Najavljuje i treći pokušaj jer kaže da brojni građani na njegovu adresu šalju žalbe.

“Imam jedan primjer na Starčevici. Roditelji su da bi obezbjedili bračnom paru stan, svojoj kćerki i njenom mužu, kroz darodavni ugovor da bi im rješili stambeno pitanje morali da plate 7.000 maraka poreza. I nisu to proveli jer nisu imali novac”, kaže Dragan Čavić, šef Kluba poslanika NDP-a u NSRS.

U poreskoj Poreskoj uprаvi kažu da nisu rаdili аnаlizu efekаtа primjene Zаkonа koji je 2015. stupio na snagu. Nisu čuli da postoji inicijativa za njegovu izmjenu a trenutno im naplata prihoda ide bolje.

“Kаdа je u pitаnju nаplаtа prihodа po osnovu porezа nа kаpitаlnu dobit, koji je sаmo jednа vrstа porezа nа dohodаk, obаvještаvаmo Vаs dа je u 2016. godini po tom osnovu nаplаćeno 1.763.062 KM, dok je u 2017. godini po tom osnovu nаplаćeno 2.629.712 KM”, ističu u Poreskoj upravi RS.

Jedinstven u regionu i svijetu, Zakon o porezu na dohodak u RS-u već dvije godine oporezuje darivanje imovine roditelja djeci, bez obzira koliko je godina unazad imovina u porodičnom vlasništvu.

Takva vrsta poreza ne postoji u Federaciji i Brčko Distriktu, ali ni u Srbiji i Hrvatskoj, prenosi ATV.