Investicije

Wizz Air planira ekspanziju u 2018. godini


Wizz Air, najveća low-cost avio-kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, objavila je da je tokom 2017. prevezla rekordan broj putnika, značajno povećala broj operacija, naručila najveći broj aviona, pokrenula djelomično sponzoriranu obuku za one koji žele da postanu piloti i načinila brojna poboljšanja usluge koju pruža putnicima.

Wizz Air je u 2017. prevezao više od 28 miliona putnika na svojim low-cost linijama, oko 24% više nego u 2016. Flota Wizz Air-a je dobila 14 potpuno novih Airbus-ovih aviona, od kojih 13 aviona A321 i jedan A320, čime je stigla ukupno do 88 aviona. Novi avioni su doprinijeli stvaranju dodatnih 600 direktnih radnih mjesta u okviru avio-kompanije u kojoj ukupno radi više od 3.500 vazduhoplovnih profesionalaca i koja ima operativne baze na 27 aerodroma u 15 zemalja, uključujući i dvije nove WIZZ-ove baze na aerodromima London-Luton i Varna u  Bugarskoj. Wizz Air je nastavio da razvija svoju mrežu linija dodavši joj sedam novih aerodroma sa više od 100 novih linija povećavši je tako na skoro 600 linija iz 145 destinacije u 44 zemlje.

Još jedan značajan događaj koji je obilježio godinu je potpisivanje sporazuma sa Airbus-om za najveću narudžbu aviona, kojim je planirana nabavka 146 novih aviona iz porodice A320neo. Ovaj sporazum, kada bude odobren od strane akcionara Wizz Air-a biće dio ukupne narudžbe 282 aviona od Airbus-a, što će omogućiti neprekinuti niz isporuka aviona sve do kraja 2026. i omogućiti avio-kompaniji da nastavi rast i razvoj kroz obnovu svoje flote i održavanjem, kako bi bila među najmlađima i najefikasnijima u Evropi.

Naglašavajući svoju posvjećenost objezbeđivanju izuzetnog putničkog iskustva, Wizz Air takođe povećava veličinu besplatnog prtljaga za 50%, dodatno poboljšava svoje online platforme uključujući najsavremeniji internet sajt i WIZZ mobilnu aplikaciju i pokretanje inovativnih proizvoda (Fare Lock, Flexible Travel Partner) kako bi omogućila još više fleksibilnosti svojim zahtjevnim putnicima.

Prvi let WIZZ-a iz Tuzle je obavljen u maju 2013. i od tada je ova avio-kompanija postala najveća u Bosni i Hercegovini u isto vrijeme konstantno razvijajući svoju low-cost mrežu linija. U 2017. Wizz Air je proslavio postavljanje drugog aviona u svoju operativnu bazu u Tuzli i pokrenuo šest novih linija i prevezao 583.000 putnika uz povećanje od 88% u odnosu na godinu dana ranije. Wizz Air-ovi letovi ne samo da omogućavaju povoljne mogućnosti za putovanja putnicima iz Bosne i Hercegovine već dovode i brojne posjetioce u ovu zemlju, podstičući zapošljavanje na lokalu u povezanim djelatnostima. Wizz Air trenutno nudi ukupno 16 low-cost linija do osam zemalja sa dva bosanskohercegovačka aerodroma: Sarajevo i Tuzla i sa trenutačnim kapacitetom od 700.000 sjedišta što je za 10% više nego prethodne godine.

József Váradi, generalni direktor Wizz Air-a je izjavio: “2017. je bila godina velike ekspanzije Wizz Air-a. Ostvarili smo značajan rast u svim aspektima poslovanja i postavili WIZZ na mjesto jedne od najnaprednijih avio-kompanija, udarili smo temelje za kontinuirani rast u narednoj deceniji. Sa našom potvrđenom ultra low-cost cijenovnom politikom, visoko obrazovanim osobljem koje je usmjereno ka putnicima, mladom i modernom flotom i izvanrednom uslugom mi smo na dobrom mjestu prilikom izbora svakog zahtjevnog putnika u svim zemljama gdje letimo. Nastavićemo sa našim dosljednim i brzim rastom stvarajući još više mogućnosti unutar Evrope ali i van nje”.