Tržišta i finansije

Euro-metali ostvarili rast od 35 posto i učvrstili lidersku poziciju u BiH


Euro-metali, lider u distribuciji proizvoda i poluproizvoda crne i obojene metalurgije u BiH, u prošloj 2017. godini ostvarili su prihod od 37,9 miliona KM, što predstavlja rast od 35 posto u odnosu na 2016. godinu, čime je dodatno učvršćena liderska pozicija ove kompanije.

Razlozi za ovo značajno povećanje prihoda u prošloj godini su kupovina slovenske kompanije Mersteel u BiH, kao i proširenje asortimana i ulazak u segment tzv. “specijalnih čelika”, saopćili su iz ove kompanije.

Za 2018. godinu u Euro–metalima najavljuju nastavak razvoja, dalje širenje skladišnih kapaciteta, kao i određena tehnološka unapređenja .

“Rezultatima poslovanja u protekloj godini zapravo je nastavljen pozitivan trend rasta i razvoja naše kompanije koji traje već godinama. Dva su ključna razloga ovako značajnog povećanja prihoda. Prvi je akvizicija dijela slovenskog Mersteela u BiH, čime su Euro-metali dobili jedno od tehnološki najsavremenijih i najopremljenijih skladišta na Balkanu, kada je riječ ovo ovoj branši. To nam je omogućilo da u našoj poslovnici Sarajevo, uslugu prema kupcima podignemo na viši nivo, kako sa aspekta brzine isporuke, tako i u pogledu asortimana. Novu vrijednost u poslovanju kupci su na ovom dijelu tržišta BiH veoma brzo prepoznali i mi smo već u zadnjem kvartalu 2017. osjetili prve efekte naše investicije” – izjavio je Jasmin Subašić, direktor kompanije Euro-metali.

Drugi razlog, po njegovim riječima, jeste proširenje asortimana i ulazak u segment tzv. “specijalnih čelika” ili “čelika u kvalitetu”. Uvođenjem tog novog programa, koji je zahtijevao značajna ulaganja, kazao je Subašić,  dodatno su se približili industrijskim potrošačima u BiH, koji su njihov glavni segment kupaca, uz dodatni fokus usmjeren na jačanje tog segmenta.

Euro-metali d.o.o. Doboj Jug, su kompanija “kćerka” Hifa-oil. Kompanija je lider u distribuciji proizvoda i poluproizvoda crne i obojene metalurgije u BiH, a osnovu asortimana čine: limovi, cijevi, šipkasti čelik (kvadratni, okrugli, plosni), nosači, ugaoni profili, „specijalni čelik“, itd. Trenutno posluju na tri prodajna mjesta: Doboj Jug sa sjedištem i centralnim skladištem, Sarajevo – Rajlovac i Mostar.

Prošlogodišnjom akvizicijom slovenskog Mersteela Euro – metali su dobili najkvalitetnije opremljen objekt na području jugoistočne Evrope kada je u pitanju ova branša. Ukupna površina skladišta je 7.000 m2, a njegov najveći dio je robotizovan i automatizovan, te predstavlja posljednju riječ tehnologije, čime je ova komapanija ušla u jedan viši nivo poslovanja, koji im omogućava da budu “rame uz rame” sa renomiranim evropskim steel – centrima.