Tržišta i finansije

RS: Zbog neizdavanja fiskalnog računa prošle godine zatvoreno preko 500 objekata


Poreski inspektori zatvorili su prošle godine u RS-u 581 objekat zbog neizdavanja fiskalnog računa čime je njihov broj porastao za 37 u odnosu na godinu ranije.

Riječ je o privremenoj mjeri koja podrazumijeva zatvaranje objekta na 15 dana uz koju ide i novčana kazna.

U Poreskoj upravi RS ističu da su njihovi inspektori prošle godine obavili 3.370 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdali su i 1.620 prekršajnih naloga na iznos kazne od 1,14 miliona KM.

“Uz kazne je izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti za 581 poreskog obveznika. Najviše objekata privremeno je zatvoreno na teritoriji Područnog centra u Banjaluci  – 203. Na teritoriji ovog centra obavljeno je i najviše kontrola i samim tim postignuti najbolji rezultati”, kazao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Na teritoriji područnih centara Istočno Sarajevo i Bijeljina privremeno je zatvoreno 103, odnosno 80 objekata, u Područnom centru Prijedor 73, a u Doboju 69. Najmanje radnji inspektori su zatvorili na teritoriji područnih centara Zvornik i Trebinje – 35, odnosno 18.

Inspektori Poreske uprave RS otkrili su prošle godine i 129 neprijavljenih radnika, a 73 su zatečena prilikom kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa.

Među zatvorenim poreskim obveznicima veliki je broj ugostiteljskih objekata koji gostima ne izdaju fiskalne račune.

“Polovina ugostitelja u RS krši zakonske propise i ne izdaje fiskalne račune. Na to su ih sigurno natjerali i visoki nameti koji otežavaju poslovanje. Mi se već godinama zalažemo da kazne za kršenje zakonskih propisa budu višestruko veće, a da pri tome inspektori ne zatvaraju kafiće i restorane. Na taj način imali bi mnogo veće efekte”, kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić i dodao da su prilikom zatvaranja objekata na gubitku radnici i budžet RS.

Poreska uprava RS je prošle godine sprovodila promotivnu kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi” čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa.

“U okviru ove kampanje bio je i pojačan rad inspektora na terenu. Kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa biće nastavljeno i u ovoj godini”, kazali su u Poreskoj upravi i dodali da neizdavanje računa pokazuje da poreski obveznici posluju nelegalno, piše Glas Srpske.