Tržišta i finansije

Soros: Bitcoin je tipičan mjehur


Američki multimilijarder mađarskog porijekla George Soros napao je u četvrtak u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, sve i svakoga: Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, “opasnost po svijet”.

Okomio se i na Rusiju Vladimira Putina, “mafijašku državu”, u dvorani za prijeme luksuznog hotela u švicarskom skijalištu.

Pred prisutnima zaokupljenim prenošenjem njegovih riječi po društvenim mrežama, George Soros napao je i divove Interneta Facebook i Google.

Opisao ih je kao “stalno sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima ‘Vrli novi svijet’ i ‘1984’”.

“Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani”, rekao je on.

Na upit o bitcoinu  rekao je “to nije valuta” komentirajući da je njezin čest rast “tipičan mjehur od sapuna”. Ne vjeruje, međutim, u “strmoglavi pad” bitcoina, prije u postepeni, prenosi SEEbiz.