Lifestyle

Kako 15 kompanija namjerava zauvijek promijeniti prevoz u gradovima


U budućnosti neće biti potrebe da građani posjeduju vozilo, već će vozila dijeliti jedni sa drugima. Barem je to ambiciozni plan 15 kompanija koje namjeravaju zauvijek promijeniti život u gradovima, piše Inc.com, prenose Poslovne novine.

Iako su u proteklom periodu bili žestoki rivali, Uber, Lyft, Zipcar i 12 drugih kompanija, odlučilo je promijenitii poslovnu politiku i sarađivati. Ovih 15 kompanija svakog dana je odgovorno za prevoz 77 miliona putnika širom svijeta.

Njihov cilj je dati poticaj boljoj komunikaciji i ekološki orjentiranom transportnom sistemu, kroz autonomna vozila. To će biti nova budućnost mobilnosti, a lider projekta ovih kompanija je suosnivačica Zipcara Robin Chase.

„Ponekad se našalim kada kažem da je prevoz danas centar univerzuma. Kada pođete u školu, dobijete posao ili se želite sastati sa svojim prijateljima – prevoz je ključna stvar koja vam je potrebna. To je zapravo kapija za poslovne prilike“, izjavila je Chase.

Na ovom projektu osim 15 kompanija angažovana je i akademska zajednica, nezavisni istraživači, transportne organizacije, gradske uprave i nevladine organizacije.

Prioritet je staviti ljude ispred vozila, osigurati fer cijene prevoza, te posvetiti se boljoj razmjeni podataka u gradovima.

Trenutno u SAD-u čak 87 posto porodica ili pojedinaca koji žive u jednoj stambenoj jedinici posjeduje barem jedno vozilo, zbog čega bi realizacija ovog projekta posebno bila značajna za ovu zemlju.

„Ovo je tek početak. Naši principi koje smo iznijeli predstavljaju osnovu saradnje između gradova, kompanija i neprofitnih organizacija. Cilj nam je uključiti u projekat i proizvođače automobila kao što su Ford i General Motors“, rekla je Chase.