Tržišta i finansije

Privrednici i vlast u TK o mogućnostima smanjenja parafiskalnih nameta


Mogućnosti pokretanja inicijative za smanjenje parafiskalnih nameta privredi, bila je tema rasprave na redovnoj sjednici Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla (KPKT) koja je okupila privrednike i predstavnike resornog kantonalnog ministarstva.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić istaknuo je da je cilj sastanka da se sagleda i “stavi na papir“ koji su to parafiskalni nameti koji opterećuju privrednike.

“To treba riješiti zakonskim putem. Naravno da bi to omogućilo brži razvoj privrede i stvaranje boljeg ambijenta za strane ulagače, ali i domaće privrednike koji bi se trebali širiti” – rekao je Gluhić.

Navodi da u privredi postoje parafiskalni nameti te da privrednici danas treba da kažu koji su to nameti i da se sagleda koji se realno mogu ukinuti.

“Federalni zakon o turizmu ukinuo je turističku taksu i to je jedan doprinos skidanju jednog od parafiskalnih nameta, i tako treba krenuti redom” – ocijenio je Gluhić.

Predsjednik Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam KPKT-a Kasim Selimović smatra da je privreda BiH preopterećena parafiskalnim nametima, te da oni privredu opterećuju “više od 200 posto”.

Tvrdi da se o smanjenu parafiskalnih nameta govori, ali da nijedan nivo vlasti još nije poduzeo ništa konkretno.

Direktor kompanije Pavić Komerc Mijat Pavić naglašava da one koji se bave privatnim biznisom parafiskalni nameti opterećuju u velikim iznosima, te da je krajnje vrijeme da se nešto učini po tom pitanju.

“Mi smo pravili analizu zajedno s privrednom komorom i imamo oko 300-400 parafiskalnih nameta od raznih nivoa vlasti” – kaže Pavić.

Ustvrdio je da poslodavci nemaju mogućnost radnicima povećati plate zbog opterećenja parafiskalnim nametima.