Novosti

BH Telecom donira milion KM školama, vatrogascima, gorskim službama spašavanja i javnim kuhinjama


Nastavljajući dobru društveno odgovornu praksu, kompanija BH Telecom će i ove godine donirati milion KM pravnim licima koja su učestvovala na javnom konkursu objavljenom u septembru prošle godine. Konkurs je bio otvoren do 02. oktobra i ukupno je zaprimljeno 225 prijava, od čega je, nakon kvalifikacija i ocjena, odabrano ukupno 137 dobitnika donacije.

U skladu sa uslovima konkursa, ovogodišnje donacije su usmjerene za finansiranje programa, projekata i aktivnosti osnovnih i srednjih škola, profesionalnih/dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, gorskih službi spašavanja i javnih kuhinja na području Bosne i Hercegovine.

Najveći broj dobitnika donacije, ukupno 89, su osnovne i srednje škole kojima će biti donirano 584.727 KM. Sredstva će biti usmjerena za poboljšanje uslova rada odgojno – obrazovnih institucija kroz izvođenje neophodnih adaptacija, opremanje informatičkih kabineta i podršku inkluzivnom obrazovanju djece sa posebnim potrebama i nadarene djece.

Novčana sredstva u iznosu od 181.500 KM namijenjena profesionalnim, odnosno dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama će biti iskorištena za nabavku neophodne vatrogasne opreme i vozila, dok će gorske službe spašavanja donaciju u iznosu od 98.100 KM iskoristiti za nabavku opreme i tehničkih sredstava potrebnih za rad ovih službi.

Kao i prethodnih godina, i ove godine će značajna sredstva biti donirana javnim kuhinjama na području BiH za finansiranje obroka, nabavku hrane i neophodne opreme te humanitarnu pomoć najugroženijim građanima, povratnicima i raseljenim licima. Javnim kuhinjama će biti donirano ukupno 90.673 KM.

Prema odluci Nadzornog odbora, poseban ovogodišnji dobitnik donacije je Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine kojem će BH Telecom donirati 45.000 KM.

BH Telecom je u posljednjih dvanaest godina donirao ukupan iznos od 16,5 miliona KM različitim neprofitnim organizacijama, a u svrhu realizacije brojnih projekata iz oblasti zdravstva, kulture, sporta, socijalne pomoći i humanitarnih aktivnosti,  a što ga čini najvećim pojedinačnim donatorom u BiH.