IT i Tehnologija

Više od 175 miliona Europljana spremno da plaća nosivim uređajima


Jedna četvrtina (24%) Europljana očekuje da će uskoro početi da koriste beskontaktna plaćanja pomoću pametnih telefona, narukvica, privjesaka za ključeve ili drugih oblika nosivih uređaja, pokazuju novi rezultati kompanije Mastercard.
Potrošnja preko beskontaktnih Mastercard i Maestro kartica porasla je za 145% tijekom prošle godine, a veliki uspjeh beskontaktne tehnologije motivirao je Europljane da počnu da istražuju nove načine za plaćanje. Ovi rezultati se podudaraju s pilot projektom za plaćanje preko nosivih uređaja koji u Holandiji sprovodi vodeća ABN AMRO banka.

Dodatno, smanjile su se i prepreke za korištenje beskontaktne tehnologije. Najviše se smanjila briga u pogledu sigurnosti ovih plaćanja (za -24%), a kod Holanđana (41%), Španaca (33%) i Britanaca (31%) primijećen je najveći porast povjerenja u sigurnost Mastercard beskontaktne tehnologije.

Banke u Europi rade s kompanijom Mastercard na kreiranju nove generacije beskontaktnih plaćanja, a ABN AMRO je jedna od prvih banaka koja će omogućiti plaćanja širom svijeta putem uređaja koji je povezan s tekućim računom. Pilot projekt se sprovodi na 500 potrošača različite starosti, koji će iskusiti kako se obavljaju beskontaktna plaćanja putem prstena, sata, narukvice ili privjeska za ključeve.

„Europa je globalni lider u beskontaktnim plaćanjima i ogroman uspjeh koji je postignut potakao je potražnju za još jednostavnijim platnim iskustvom“, izjavio je Paolo Batiston, direktor sektora za digitalna plaćanja i Mastercard Labs u kompaniji Mastercard.

„Povjerenje potrošača u beskontaktnu tehnologiju je veće nego ikada ranije i djeluje da su oni spremni da probaju beskontaktna plaćanja putem povezanih uređaja. Pilot projekti poput onog na kome radimo u Holandiji osnažit će potrošače u digitalnoj ekonomiji.“

Kompanija Mastercard surađuje s trgovcima kako bi ispunila očekivanja potrošača u pogledu povezanih uređaja, te je tako ostvaren rast od 42% u broju trgovačkih lokacija u Europi koje prihvataju beskontaktna plaćanja, a čak 38% svih transakcija je beskontaktno. Holandija je idealan poligon za testiranje plaćanja putem nosivih uređaja jer 80% terminala u zemlji već prihvata beskontaktna plaćanja. Više od 50% plaćanja u Holandiji se obavlja beskontaktno, podaci su ABN AMRO banke.

Ovaj pilot projekt stiže nakon nedavne najave kompanije Mastercard u pogledu uspostavljanja ujednačenog platnog iskustva time što će beskontaktna plaćanja postati globalni standard u narednih pet godina.