Novosti

Stanje u privredi u Širokom Brijegu i Zapadnohercegovačkom kantonu ukazuje na pozitivne trendove


Prema dostupnim podacima, stanje u privredi u Širokom Brijegu i Zapadnohercegovačkom kantonu ukazuje na pozitivne trendove. Središnja tema ovogodišnjeg susreta ”Večer s privrednicima”, koja je održana u širokobriješkom hotelu Park, bila je ”Privrednicii i prostorno planiranje”.

Tom prilikom predstavljen je novi prostorni plan Grada Širokog Brijega za razdoblje od 2012. do 2032. godine, pa je susret bio prilika da se privrednici informiraju o njegovim glavnim odrednicama, posebice kada su u pitanju gospodarske zone i mogućnosti gradnje novih poslovnih objekata.

Privrednicima se na početku obratio gradonačelnik Miro Kraljević nakon čega su prezentacije održali Ivan Jurilj iz Ureda Vlade  Zapadnohercegovačkog kantona za europske integracije te dr. sc. Borislav Puljić.

Također, susret je ujedno bio i prilika za upoznavanje privrednika s najnovijim Izvješćem o stanju privrede u Širokom Brijegu i Zapadnohercegovačkom kantonu te o aktualnim projektima, EU fondovima i mogućnostima za apliciranje projekata od strane poduzetnika.

Prema dostupnim podacima, stanje u gospodarstvu u Širokom Brijegu i Zapadnohercegovačkom kantonu ukazuje na pozitivne trendove, a ključni pokazatelji su povećanje ukupnog prihoda i broja zaposlenih, odnosno smanjenje broja nezaposlenih.

Kada je riječ o aktualnim projektima, to se prije svega misli na infrastrukturne projekte, projekte uređenja gradskih područja, pojedina prometna rješenja i slično, a koje Grad Široki Brijeg sada realizira ili su pripremljeni za skoru realizaciju.

O značaju projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica s Republikom Hrvatskom i o utjecaju buduće trase te ceste na lokalno gospodarstvo na ”Večeri s privrednicima” govorio je dr. sc. Borislav Puljić, profesor i stručnjak za prostorno planiranje.