Investicije

PKFBiH i Projekt USAID-a: Podstaći ulaganja iz bh. dijaspore


U Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu održan je susret potencijalnih investitora iz dijaspore u okviru kojega je predstavljen novi javni poziv grant programa USAID-a “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”, prenosi Fena.

Riječ je o grant programu koji podržava mikro, mala i srednja preduzeća, a koja nisu starija od tri godine i imaju poslovnu vezu ili su dijelom u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore. Projekti će biti podržani s iznosom do 50.000 KM po zahtjevu, uz rok provedbe do 12 mjeseci.

Predsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je u svom obraćanju predstavnicima kompanija i poduzetnicima zainteresovanim za saradnju i povezivanje sa dijasporom naglasio potrebu strateškog pristupa da bi se ohrabrila ulaganja iz bh. dijaspore.

“Mnogo je naših ljudi koji su naprimjer u zapadnoj Evropi na nekim vrlo važnim pozicijama u velikim kompanijama i rade odgovorne poslove, te vrlo brzo dolaze do položaja da mogu donositi odluke o investiranju. Kada se opredjele da ulažu  u vlastiti biznis i ako dođe do toga, mi želimo da to bude u BiH”, izjavio je Jašarspahić, napominjući i veliki potencijal koji dijaspora ima, posebno u privlačenju stranih investicija.

Šef projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” Sanjin Arifagić izjavio je da dijaspora može imati ključnu ulogu u razvoju BiH, te da će na info sesiji učesnici imati priliku da se detaljno upoznaju o načinum na koji mogu aplicirati za bespovratna sredstva koja se dodjeljuju u sklopu projekta.

“U samom procesu aplikacije za bespovratna sredstva firme bi trebale objasniti svoj biznis plan i istaći o kojem nivou  investicija se radi, koje namjeravaju uložiti u narednom periodu, te broj radnih mjesta koja namjeravaju otvoriti. Pod programom ‘Dijaspora Invest’  fokus je na šest sektora  – poljoprivreda, turizam, IKT, metalska, drvoprerađivačka industrija i eneregetika, mada projeket nije ograničen samo na te sektore i mogu se prijaviti i firme iz drugih djelatnosti”, kazao je Arifagić.

Osim grant programa, odnosno dodjele bespovratnih sredstava, kako je dodao, pod projektom Dijaspora Invest postoji i program tehničke pomoći koji je namijenjen nešto široj grupi kompanija, također sa učešćem dijaspore.

Javni poziv, koji je otvoren 26. februara i na koji se može aplicirati do kraja marta, drugi je javni poziv.

“Što se tiče rezultata iz prvog javnog poziva koji je objavljen prošle godine, grant je tada dobilo 13 kompanija, a ukupan iznos grant programa u prvom pozivu bio je 391 hiljadu KM. Taj program bi trebao polučiti više od dva miliona KM novih investicija od bh. iseljenika i otvaranje negdje oko 80 radnih mjesta. Govorimo o periodu od narednih 12 mjeseci.  Bili smo zadovoljni interesom koji su naši iseljenici i kompanije iz BiH pokazali u prošlom javnom pozivu i nadamo se sličnom interesu i ovaj put”, dodao je Arifagić.

Ispunjavanje aplikacija vrši se online na linku www.grant.diasporainvest.ba uz slanje kopije prijave putem pošte.

Slične info sesije bit će održane u prvoj polovini marta u Bihaću, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Bijeljini.