Trgovina

Pahor izrazio zabrinutost najavama američkog trgovinskog protekcionizma


Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji boravi u trodnevnoj radnoj posjeti Njemačkoj, izjavio je u ponedjeljak da je lično veliki zagovornik slobodne trgovine, te izrazio zabrinutost potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji bi mogli dovesti do širenja ekonomskog protekcionizma koji bi naštetio i Evropskoj uniji.

 “Evropa je s pravom zabrinuta najavljenim protekcionističkim mjerama američke vlade. Veliki sam zagovornik slobodne trgovine i slažem se s onima koji kažu da je protekcionizam opasan”, kazao je Pahor u govoru koji je imao u Berlinu na otvaranju godišnjeg sastanka njemačkog udruženja malih i srednjih preduzeća (BVMW).

Pahor je na skupu njemačkih privrednika iz sektora malih i srednjih poduzeća predstavio svoju zemlju kao zemlju-partnera najjače evropske ekonomije. Slovenija s Njemačkom ima najveću trgovinsku razmjenu koja predstavlja čak petinu ukupne vanjskotrgovinske razmjene Slovenije, a lani je po podacima iz slovenskih izvora povećana za 12 posto.

“Slovenija i Njemačka imaju zajedničko stajalište da još više integrirana EU može biti značajniji akter u svjetskoj ekonomiji i svjetskoj politici”, kazao je slovenski predsjednik, dodavši kako njegova država u tom smislu ima velika očekivanja od novih planova Berlina i Pariza kako bi se postigao taj cilj.

Pahor se u ponedjeljak, prvog dana svoje trodnevne posjete Njemačkoj, susreo s njemačkom ministricom odbrane Ursulom von der Leyen, a u srijedu ujutro ima susret s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom. Kako prenose slovenski mediji, oni će razgovarati o nastavku i jačanju privredne i političke suradnje dviju država, te o stanju na zapadnom Balkanu.