Tržišta i finansije

Digitalni porez bi članicama EU mogao donijeti do osam milijardi eura


Digitalni porez koji priprema Evropska komisija (EK) mogao bi članicama donijeti do osam milijardi eura, no prijedlog će vrlo teško zaživjeti jer traži pristanak svih 28 članica, što je malo vjerojatno.

Prema navodima Financial Timesa koji je imao uvid u nacrt prijedloga koji će EK objaviti iduće sedmice, porez će ciljati prihode tehnoloških divova poput Facebooka, Googlea, Applea ili Spotifyja, a ne dobit. Naime, Velika Britanija, Njemačka i Francuska već neko vrijeme traže oštriji pristup prema tehnološkim kompanijama koje koristeći rupe u poreznom zakonodavstvu plaćaju minimalne svote poreza iako ostvaruju milijarde eura prihoda.

Komisija je u dokumentu navela kako tehnološke kompanije u Evropi plaćaju porez po prosječnoj stopi od 9,5 posto dok ostale kompanije izdvajaju 23,3 posto. Predloženi “Google porez”, kako su ga kolokvijalno nazvali mediji, bile bi obavezne plaćati kompanije s godišnjim globalnim prihodom iznad 750 miliona eura te 50 miliona eura ukupnih oporezivih prihoda ostvarenih u Evropi.

No, obveznici poreza bit će i kompanije koje imaju barem 100.000 korisnika u jednoj članici čime se ciljaju tržišta gdje tehnološke kompanije imaju najrazvijenije poslove. Stopa poreza najvjerojatnije će biti postavljena na tri posto što bi donijelo 4,8 milijarde eura poreznih prihoda, a razmišlja se i o stopi od pet posto koja bi donijela 7,8 milijardi eura.

Oporezivat će se prihodi od oglašavanja što će ponajprije pogoditi Google, zatim prihod od naplaćenih naknada korisnicima što neće razveseliti Apple i Spotify te prihod od prodaje podataka trećim stranama. Međutim, da bi se počeo primjenjivati, potrebno će biti osigurati podršku svih članica. Najveći otpori se očekuju od Irske i Luksemburga, članica poznatih po niskom poreznom opterećenju, prenosi Poslovni.hr.