Novosti

Sajam automobila u Beogradu: Učestvuje 300 izlagača sa 40 premijernih modela


Piše: Đorđe Popović, dopisnik Poslovnih novina iz Beograda

Tradicionalni Sajam automobila i motocikala na Beogradskom sajmu, biće održan od 22. do 28. marta pod nazivom „Glavni u gradu“. Ova manifestacija ima i drugo ime, poprilično rogobatno, ali uslovljeno pokroviteljskim i marketinškim razlozima: „DDOR BG CAR SHOW 06“. Pa uz sve to i 12. Sajam „MOTOPASSION“. A u suštini to je međunarodna prodajna izložba vozila i motora koja se organizuje svake druge (parne) godine i smjenjuje se sa čuvenim Međunarodnim salonom automobila koji se zvanično nalazi u kalendaru međunarodne asocijacije autoindustrije OICA  i ima termin održavanja takođe svake druge (ali neparne) godine, neposredno poslije svjetski čuvenog Salona u Ženevi!

Bilo kako bilo, to će svakako biti praznik za oči i dušu zaljubljenika u automobile i automobilizam. A očekuje se i dobar komercijalni rezultat jer su se organizatori postarali da ponude najnovija dostignuća kompletne auto−moto industrije i najraznovrsniju paletu performansi, dizajnerskih i tehničko−tehnoloških inovativnih rješenja u svim sektorima ove industrije. A glavni će biti novi koncepti u oblasti alternativnih pogona za pokretanje hibridnih i elektro vozila. Naravno, pažnja bi trebalo da bude usmjerena i na bezbjednosna rješenja novih modela, koji potencijalnim kupcima predstavljaju ključni faktor prilikom izbora novog vozila.

Na smotri automobilizma, prema podacima Beogradskog sajma, ove godine će biti više od 300 izlagača iz dvadesetak zemalja. Oni će prikazati 34 automobilska brenda i to sa više od 40 premijernih ili sasvim novih modela automobila koje su vodeće svjetske fabrike ponudile u proteklih godinu dana. Biće tu i desetak brendova lakih privrednih vozila sa 19 noviteta, a 73 izlagača motocikala će predstaviti 36 svojih brendova, odnosno 41 novitet. Očekuje se oko 120.000 posjetitelja.

Na kraju, radi se i o rijetko značajnom jubileju jer je reč i o 80. godišnjici Prvog međunarodnog salona automobila u Beogradu, održanog 1938. godine. Tada je Beogradski sajam postao jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, svrstavši Beograd u metropolu svjetske automobilske industrije.