Tržišta i finansije

Može li se zbog poreza BiH naći na crnoj listi EU?


Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, potvrdio je da je Vijeće Evrope uputilo dopis BiH da mora doći do bolje kontrole poreza ili će se BiH naći na udaru sankcija EU, međutim u Ministarstvu finansija RS kažu da će sve obaveze biti ispoštovane i da neće doći “do stavljanja na crnu listu”.

“Odgovorio sam na taj dopis pismom u kojem se BiH obavezala da će do kraja godine uraditi sve što je potrebno da bude eliminisana prijetnja da BiH bude stavljena na crnu listu”, rekao je Bevanda, dodajući da je pismo Vijeća Evrope proslijeđeno entitetskim vlastima te da je napravljena korespondencija s njima i da se nada da će svi učiniti sve da “ne dođemo na crnu listu”.

Inače, Vijeće EU krajem 2016. godine definisalo je kriterije koje bi zemlje koje nisu članice EU trebalo da ispoštuju, a koji se odnose na poresku transparentnost, pravedno oporezivanje i mjere protiv smanjenja poreske osnovice i premještanje dobiti (BEPS), a sve s ciljem da se smanje poreske prevare, utaje poreza, izbjegavanje plaćanja poreza i pranja novca.

Nakon toga Ministarstvo finansija i trezora BiH Vijeću EU dostavilo je informacije o trenutnom stanju u BiH po tom pitanju, a s obzirom na značajnu neusklađenost BiH s kriterijima koje je definisalo Vijeće EU, od BiH je krajem oktobra prošle godine zatraženo da se na političkom nivou obaveže da će ispuniti te kriterije do kraja 2019. godine, što je na kraju i učinjeno.

“Do sada su ispoštovani svi rokovi i nema otvorenih spornih pitanja u ovom procesu. Ministarstvo finansija RS smatra da će sve obaveze biti ispoštovane i da ne stoje tvrdnje o stavljanju na crnu listu Vijeća EU, odnosno listu nekooperativnih jurisdikcija”, rekli su  u Ministarstvu finansija RS.

U ovom ministarstvu kažu da je na sastanku, koji je održan 5. marta ove godine u Sarajevu, postignut zajednički dogovor da je prioritet pridruživanje Globalnom forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe, a za koji je saglasnost dala i Vlada RS.

Na ovom sastanku bilo je riječi i o tome da se BiH pridruži sprovođenju mjera za smanjenje poreske osnovice i premještanja dobiti, a postignut je načelan dogovor da se aplikacija pošalje do kraja 2018. godine.

U vezi s Multilateralnom konvencijom o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreske svrhe, na sastanku je dogovoreno da se sve procedure završe zaključno s prvom polovinom 2019. godine”, rekli su u Ministarstvu finansija RS.

Razlog zbog kojeg BiH treba da implementira preporuke i dio standarda u vezi s porezom je taj što je praksa pojedinih poreskih obveznika unutar EU da koriste manjkavosti drugih zemalja, prije svega nečlanica EU, i da kroz različite manipulacije poreskim prijavama izbjegnu plaćanje poreza u zemljama članicama EU, pišu Nezavisne novine.