Investicije

Prva elektrana na biomasu u BiH bit će izgrađena u Kneževu


Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo je građevinsku dozvolu kompaniji Fagus iz Kotor Varoši za objekat kogenerativnog postrojenja na biomasu – drvni otpad u Kneževu.

Objekat će biti izgrađen u okviru kompleska drvne industrije Nomar iz Kneževa, koja posluje u sastavu grupacije Fagus.

To će biti prvi objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije na ovu vrstu obnovljivog izvora energenta u BiH.

Projektovana toplotna snaga elektrane iznosi pet megavata, a za proizvodnju električne energije 820 kilovata.

Vlasnik kompanije Fagus Miroslav Malijević izjavio je da milionsku investiciju planiraju završiti ove godine i pustiti u funkciju postrojenje na biomasu.

“Urađen je veći dio posla na tom objektu i u toku su pripreme za instalaciju. Sve teče po planu i za sada nemamo nikakvih problema. Nadamo se da će tako biti i dalje. Ovom investicijom otvaramo priliku za dodatno zapošljavanje radnika iz Kneževa, a s druge strane dobijamo ekološki zdravu i čistu energiju iz obnovljivih izvora, odnosno kao nusproizvod u procesu primarne prerade drveta”, istakao je Malijević.

On je uputio pismo ministarki za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenki Golić u kojem je zahvalio toj instituciji na visokoprofesionalnom odnosu.

Malijević kaže da je imao potrebu da uputi pismo jer su rijetki slučajevi da neko profesionalno i bez ikakvih uslovljavanja uradi svoj posao na vrijeme.

Golić je istakla da je Zakonom o uređenju prostora i građenju propisano da je ministarstvo dužno da u roku od 15 dana izda građevinsku dozvolu investitoru koji ispuni uslove za izdavanje dozvole.

“Službenici ministarstva, postupajući po zakonu i krajnje profesionalno, nastoje da dozvole izdaju i u rokovima kraćim od propisanih. Ažurnost investitora u prikupljanju propisane dokumentacije je presudna, a zaposleni u ministarstvu  nastoje da investitoru na profesionalan i zakonom propisan način daju konkretna uputstva i informacije kako bi postupak za izdavanje potrebnih odobrenja bio maksimalno skraćen i kako to ne bi bila kočnica za investicije i zapošljavanje novih radnika”, istakla je Golić i dodala da pohvale prijaju, ali ujedno i obavezuju.

Dio energije koja bude proizvedena u novoj elektrani služiće za potrebe drvne industrije Omar, dok je dio namijenjen za komercijalne svrhe.

“Proizvedena struja biće prodavana, dok će toplotna energija u potpunosti služiti ovom preduzeću u procesu proizvodnje finalnih proizvoda”, rekao je Miroslav Malijević, piše Glas Srpske.