Trgovina

Može li trgovinski rat između Kine i SAD-a izazvati ekonomsku krizu?


Predsjednik SAD-a Donald Trump prošle sedmice je povećao tenzije, najavivši tarife na uzvoz oko 60 milijardi dolara kineske robe samo nekoliko sedmica nakon objavljivanja sankcija o uvozu čelika i aluminija. Peking upozorava da je spreman da odgovori jer se Kina ne plaši upuštanja u trgovinski rat. Planiraju  uvođenje carina do tri milijarde dolara na uvoz proizvoda iz SAD-a, kao protumjere na nedavno najavljene carine na uvoz kineskog čelika i aluminija u SAD. Protumjere mogu pogoditi različite sektore američke privrede a mogu  se čak odnositi i na uslužni sektor ukoliko se trgovinski sukob zaoštri, navodi China Daily.

Nastala situacija potencijalno ima veće i ozbiljnije rizike, nego što je to kratkoročna „razmjena“ uvoznih carina između dvije države.

SAD i Kina su sigurni u svojim stavovima, ali također rade na pokušaju da situacija ne izmakne kontroli. Ministar finansija Steven Mnuchin izjavio je da pregovara sa kineskim zvaničnicima u nastojanju da takvu situaciju spriječi.

“Mi ćemo nastaviti sa našim tarifama. Radimo na tome, ali radimo i na ograničenjima ulaganja, i istovremeno imamo pregovore s Kinezima da vidimo da li možemo postići sporazum”, rekao je Mnuchin te dodao: “Vodimo produktivne razgovore sa njima. Oprezni smo, ali se nadam da ćemo postići dogovor, ali ako ne postignemo, nastavit ćemo sa ovim tarifama“.

Trgovinski rat: Ko može više izgubiti?

Zategnuti politički i ekonomski odnosi, između dvije najjače privrede svijeta, negativno će se odraziti na svjetsku privredu u cjelini, što vodi ka smanjenju dobiti za mnoge kompanije koje će se morati suočiti sa povećanjem troškova proizvodnje. Osim zabrinutosti koja vlada zbog potencijalnog trgovinskog rata, situaciju dodatno pogoršava i neizvjesnost na američkom tržištu dionica vezana za aferu sa iskorištavanjem informacija sa Facebooka.  Tržišna vrijednost Facebooka pala je za skoro 60 milijardi dolara od kada se saznalo za da je Cambridge Analytic, konsultantska kompanija koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Na tržišta nepovoljno utiču i pretpostavke o tome koliko će brzo ubuduće rasti kamate u SAD-u. Američki Fed je podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, u rasponu od 1,50 do 1,75 posto, i signalizirao još dva povećanja u ovoj godini, dakle ukupno tri. Povećanje kamata je bilo očekivano. Novi predsjednik Feda Jerome Powell, na konferenciji za medije je izjavio da Centralna banka ostaje na putu postepenog povećanja kamata i da mora biti spremna spriječiti jačanje inflacije.

Ono što bi se moglo desiti u budućnosti

– SAD će pogoditi kinesku tehnologiju i industriju

– Nametnut će tarifu od 25% na čelik iz Kine i tarifu od 10% na svoj aluminij.

– Trumpova administracija će također smanjiti tarifu od 25% na niz nenajavljenih proizvoda iz Kine, uključujući, ali ne ograničavajući se na, komunikacionu tehnologiju, vazduhoplovstvo, informacije i mašineriju. Ovo dolazi nakon što je američka istraga zaključila da je Kina sistematski diskriminirala američke tehnološke kompanije koje posluju u toj zemlji.

– Kina napada američke poljoprivrednike i vinograde; nametnut će tarife na 128 američkih izvoznika u skladu sa tarifama za čelik i aluminij.

– Potencijalni rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država mogao bi nanijeti štetu američkim proizvođačima soje.

„Potencijalni trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država ne bi koristio nikome, već bi naštetio svim ekonomijama“, izjavio je u četvrtak ministar finansija Singapura Heng Swee Keat na press konferenciji povodom predstojećeg četvrtog skupštinskog sastanka guvernera Centralnih banaka i ministara finansija Saveza država Jugoistočne Azije – ASEAN.

Kina poziva Sjedinjene Države da očuva ekonomska i trgovinska postignuća dvije zemlje. Šef ministarstva trgovine naglasio je da su ekonomski i trgovinski odnosi “balast” i “propeler”  kinesko-američkih odnosa. “Nadamo se da će Amerika prepoznati obostranu korist i prirodu kineskih ekonomskih i trgovinskih odnosa i da će se suzdržati od bilo čega  što bi naštetilo drugima“, izjavio je.

U proteklih 40 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, trgovina je povećana 232 puta, a obostrano investiranje je premašilo cifru od 230 milijardi dolara, prenose svjetski mediji.