IT i Tehnologija

Instagram, Facebook ili Snapchat priče – šta je pravo rješenje za vaše poslovanje?


Priče ili Story su broj jedan kada govorimo o društvenim mrežama. Toliko su popularne da zaboravimo kako su zaista nastale. To i nije toliko važno, važno je da „rade posao“, zar ne?

Snapchat priče su prvijenac u svijetu društvenih mreža, a 2016. godine Instagram preuzima kormilo. Vidjevši popularnost u ovim kratkim pričama, koje se uglavnom predstave kroz fotografiju ili video, Facebook se također odlučio da ih uvede 2017. godine.

Jeste da su ove priče, kako mnogu kažu „instant rješenje“ jer traju samo 24 sata, ali su neizmjerno popularne (dokaz tome su Instagram i Facebook koji su preuzeli ideju od Snapchata). Ne dovodi se u pitanje da li ih treba koristiti ili ne, ali kako shvatiti koja je društvena mreža najbolja za vaš brend?

Hootsuite predstavlja neke činjenice na osnovu kojih možete odlučiti koja je mreža baš za vas:

Za koga su priče na Snapchatu?

Snapchat je popularan isključivo kod Z generacije. Oni su ti koji upravo ovu društvenu mrežu navode kao omiljenu. Ukoliko je vaša ciljna grupa ova generacija, bez razmišljanja, Snapchat priče su pravo rješenje za vas.

Zašto?

1. Veliki broj Snapchat korisnika dnevno provede na ovoj društvenoj mreži više od sat i po vremena i otvori aplikaciju čak 25 puta.
2. U poređenju sa drugim društvenim mrežama, Snapchat je najspontaniji. Upravo je to razlog zašto su mlađe populacije (akcenat na tinejdžerima) naprosto lude za ovom aplikacijom, jer imaju averziju prema svemu što je tradicionalno.

Da li su Instagram priče baš za vas? 

Priče su vrhunac svoje slave doživjele baš na Instagramu. Ovaj medij je počeo da broji sve veći broj korisnika upravo zbog čuvenih „storija“. Slično kao i Snapchat, Instagram je platforma koja je zanimljiva mlađoj populaciji, ali – 60% korisnika ima ispod 30 godina ali veliki je broj i onih koji imaju između 30 i 49 godina a imaju instaliranu ovu aplikaciju.

Zašto postavljati priče na Instagramu?

1. Plaćanjem priče (koju je moguće uplatiti sa svega nekoliko eura) možete povećati saobraćaj na svom web sajtu.
2. Sjajan alat za interakciju – ne samo da ih je jednostavno kreirati, nego su veoma efektne: zbog njih se povećava broj direktnih poruka na vašem Instagram profilu.

A priče na Facebooku?

Priče na Facebooku postoje godinu dana, dakle, možemo reći da su još mlade i nove na ovoj (najpoznatijoj) društvenoj mreži. Ali, svi koji koriste Instagram i Snapchat, uveliko su upoznati sa njihovom funkcijom.

Da li i zašto postavljati priče na Facebook?

1. Ne samo da je najpopularnija, nego je i mreža koja ima najveći broj korisnika. Svi oni koji koriste Instagram, jasno im je da Story na Facebooku nije toliko popularan. Zašto je to tako? Veliki broj korisnika ove mreže je u srednjim godinama (zato tinejdžeri Feacebook smatraju mrežom koja je svojstvena njihovim roditeljima, pa čak bakama i dekama).
2. Ima veliki potencijal – stranice na Facebooku su dobile mogućnost da kreiraju priče tek u oktobru 2017. godine, pa je to jedan od razloga zašto nisu toliko popularne kao na prethodno pomenutim platformama. Ali ukoliko su tamo popularne, što vremenom ne bi bile i na Facebooku?

Koja platforma je najbolja za vas?

Postavite sebi nekoliko pitanja – Da li želite da doprete do ljudi različitih godina? Da li se koristite ležernijom komunikacijom ili se sve zasniva na formalnosti? Da li su isključivo tinejdžeri vaša ciljna grupa? Uz odgovore na ova pitanja i vašom content strategijom, odlučite se šta najviše paše vašem poslovanju.