Novosti

Radojičić: Banjaluka ima namjeru da se pozicionira kao regionalni centar


Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da ovaj grad ima namjeru da se konceptualno pozicionira kao regionalni centar i da dalje razvija saradnju s gradovima u zemlji i inostranstvu.

“Geografski položaj našeg grada je veoma povoljan. Pozicionirani smo tako da se za svega par sati iz Banjaluke može doći do glavnih gradova i centara država centralne i jugozapadne Evrope”, rekao je Radojičić.

Tijekom svečanog prijema upriličenog povodom 22. aprila – Dana grada za delegacije gradova i opština, Radojičić je naveo da je aktuelna gradska administracija dvije godine na vlasti i da ima dosta ideja, ambicija i vizija usmjerenih na dalji razvoj grada u svim njegovim oblastima.

Radojičić je među aktivnostima gradske administracije naveo donošenje strategije razvoja za narednih 10 godina, izradu urbanističkog plana za narednih 20 godina, izradu akcionog plana zelenog grada, a među realiziranim projektima je istakao izgradnju Eko–toplane.

“Naš najpopularniji program kojeg smo realizirali s društveno odgovornim firmama, prema riječima građana, je izgradnja dječjih igrališta”, dodao je Radojičić.

On je podsjetio da se Dan Grada – 22. april, obilježava u znak sjećanja na oslobođenje od okupatora 1945. godine.

Radojičić je naveo da je tijekom Drugog svjetskog rata Banjaluka imala više od 4.500 žrtava, većinom civilnih, uslijed terora okupatora.

U okviru obilježavanja Dana grada, Radojičić je upriličio prijeme i za delegaciju distrikta Vasiljevska Ostrva, dijela Sankt Petersburga, kao i za delegaciju Kumanova, pišu Nezavisne novine.