Tema u fokusu

Odlična godina za Messer grupaciju


Messer grupacija objavila je godišnji izvješta iz kojeg se može zaključiti da je u odnosu na 2016. godinu u poslovnoj 2017. godini zabilježen veći promet, veća dobit i manja potrošnja energije.

Na internet stranici www.messergroup.com objavljeni su svi godišnji izvještaji od 1964. do danas. Skice ekonomskog okruženja koje je pripremio historičar dr. Jörg Lesczenski, kompletiraju 50-godišnju poslovnu historiju Messera.

U izvještaju se kaže da je u poslovnoj 2017. godini Messer ponovo povećao svoj promet i dobit i daleko premašio ciljeve u uštedi energije dok su pokazatelji u oblasti sigurnosti također znatno poboljšani.

Najveći stručnjak za industrijske plinove u privatnom vlasništvu ostvario je konsolidirani promet od 1,232 milijarde eura, u poređenju sa 1,146 milijardi eura u 2016. godini, kao i operativnu dobit od 290 miliona eura. U prošloj godini ona je iznosila 249 miliona eura.

Poslovna 2017. godina bila je u poređenju sa prethodnom godinom obilježena skoro idealnim okolnostima u privredi.

Ovo nam je uprkos našoj prognozi pomoglo da bitno povećamo promet za 7,5 posto u poređenju sa poslovnom 2016. godinom. Također, izostao je i pad Ebitde prognoziran za 2017. i umjesto toga ona je u poređenju sa prethodnom godinom povećana za više od 16 posto. To je najvećim dijelom rezultat poslovanja u Kini koje je bilo daleko iznad očekivanja“, rekao je Stefan Messer, vlasnik i CEO  grupacije Messer.

U skladu sa principima ekonomije, prioritetno će se investirati u projekte koji osiguravaju snabdjevenost proizvodima i nude šanse za profitabilni razvoj. Osim toga, redovno će se investirati u modernizaciju proizvodnih pogona kao i distributivnih sredstava.

„Stvarati vrijednosti. Živjeti vrijednosti“ – generalna je odrednica certificiranog izvještaja o održivosti Grupacije Messer iz Bad Sodena.

Pojam vrijednosti se može i treba razumjeti na različite načine. Za Messer on ima dva centralna značenja: prvo kao ekonomska vrijednost i drugo kao vodilja za naše poduzetničko djelovanje. Spojiti ovo dvoje, održivi razvoj i djelovanje orijentirano prema vrijednostima, svakako je umjetnost“, istaknuo je Messer.

Još od 2014. godine Messer objavljuje godišnje CSR izvještaje i na dobrovoljnoj osnovi iznosi svoje podatke o okolinskoj i klimatskoj zaštiti, sigurnosti, socijalnom angažmanu, orijentaciji na zaposlenike i kupce. Izvještaj provjeravaju internacionalni Global Reporting Initiative (GRI) i Global Compact.

Cilj grupacije Messer je smanjiti specifičnu potrošnju energije u proizvodnim postrojenjima za zračne plinove za 0,5 posto u periodu od 2010. do 2020. godine. To bi se trebalo postići boljim korištenjem kapaciteta, kontinuiranim investicijama u još efikasnija postrojenja i ciljanim projektima na temu energetska efikasnost. Za upravljanje energijom u Messerovoj organizaciji odgovorna je pozicija Global Energy Officer (GEO). U poređenju sa prethodnom godinom, Messer je smanjio specifičnu potrošnju energije za 1,7 posto što je znatno više od planiranog cilja.