Novi skandal trese japansku autoindustriju

Novi skandal trese japansku autoindustriju

Mazda, Suzuki i Jamaha nisu pravilno testirali vozila kada je u pitanju potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, saopćila je japanska vlada.

To je najnoviji slučaj falsifikovanja podataka od proizvođača automobila.

Vlada Japana je prošle godine naredila da se izvrše provjere nakon što su utvrđene nepravilnosti kod Subarua i Nissana, i to u 23 fabrike.

Ova otkrića će dalje urušiti imidž autoindustrije u Japanu koja je oduvijek bila poznata po efikasnim, visoko kvalitetnim proizvodima.

Vlada je objasnila da su te tri kompanije odobravala testove čak i kad su rađeni u neadekvatnim uslovima.

U Suzuikiju je od 2012. godine čak 50 posto provjeravanih vozila bilo neadekvatno testirano. Oni su objasnili da, iako se duboko izvinjavaju, nije bilo stvarnih problema sa emisijom i potrošnjom, pa da nema razloga da opozovu vozila.

Kod Mazde su nađene neprivalnosti na četiri, a kod Jamaha motora na dva posto testiranih vozila. Jamaha se također izvinila, a iz Mazde su najavili da će se oglasiti tokom dana.

Nissan, partner francuskog Renaulta i japanskog Mitsubishija, početkom jula je priznao da je sproveo pogrešna mjerenja emisije izduvnih gasova i testova ekonomičnosti potrošnje goriva na nekim svojim vozilima.

U većini preostalih japanskih automobilskih kompanija nije utvrđeno da je bilo neregularnosti.

Najpoznatiji slučaj u svijetu i dalje ostaje onaj kada je Volkswagen priznao da je 2015. instalirao tajni softver u dizel vozila za američko tržište da bi prevarili testove o emisiji i da oko 11 miliona vozila ima sličan softver širom svijeta.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.