Makao će postati najbogatije mjesto na svijetu

Makao će postati najbogatije mjesto na svijetu

Makao bi uskoro mogao da se okiti titulom najbogatijeg mjesta na svijetu i izgura sa vrha liste do sada neprikosnoveni Katar, pokazuje nova prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Bivša portugalska kolonija, a sada kockarsko središte na jugu Kine, do 2020. godine ostvariće BDP viši od 143.000 dolara po glavi stanovnika, a Katar će u istom periodu ostvariti nešto manje – 139.000, izračunao je MMF upoređujući paritet kupovne moći (PPP), odnosno količinu roba i usluga koje se mogu kupiti za jedinicu različitih valuta.

Inače, Makao je specijalna administrativna oblast unutar Kine, isto kao i Hong Kong, a i jedino mjesto u Kini gdje je kockanje dozvoljeno. Cijela ekonomija se, stoga, okreće upravo luksuznim kazinima.

U manje od dvadeset godina postali su prava kockarska “meka” i utrostručili svoj BDP po glavi stanovnika koji je u 2001. godini iznosio tek 34.000 dolara.

Uz titulu koju će uskoro preuzeti, ne iznenađuje da Makao drži i prvo mjesto na listi najgušće naseljenih mjesta na svijetu. U prvih pet najgušće naseljnih su i Hong Kong i Singapur, koji su također u Top 10 najbogatijih mesta na svijetu.

Na trećem mjestu sa najvećim BDP po glavi stanovnika od 118.000 dolara je Luksemburg, evropska monarhija sa jedva pola miliona stanovnika. Od evropskih zemalja, u prvih deset najbogatijih je i Irska sa 87.000, a slijedi je Norveška sa 78.000 dolara po stanovniku.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.