Novosti

Ministar Nermin Džindić posjetio preduzeće ‘Binas’ u Bugojnu


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas proizvodne pogone bugojanskog “Binasa”, s čijim predstavnicima je razgovarao o načinima da se teškoće u radu ovog preduzeća što prije otklone, a na zadovoljstvo svih uposlenih.

Upravo to je, ističe, namjera Federalne vlade da riješi goruće pitanje reguliranja penzijsko-invalidskog osiguranja, za šta se planiraju osigurati značajna finansijska sredstva.

“Vidjeli smo i proizvodnju, i sve te radnike. Osmjeh je na licima, što i nas čini zadovoljnim. Ovo je još jedan motiv da u narednom periodu pomognemo “Binasu” da se dalje razvija i da od ovog bivšeg privrednog giganta ponovo napravimo preduzeće kakvo je nekada bilo”, naglasio je.

Za rukovodstvo preduzeća “Binas” posjeta ministra Džindića je došla u pravo vrijeme “kada se čine istinski napori da se uvjeti rada i proizvodnja u preduzeću dovedu na viši nivo“.

“Od mog dolaska ovdje, ministar je bio informiran o svim dešavanjima u fabrici. Njegov današnji dolazak je potvrda da se neće odustati od namjenske industrije u Bugojnu”, kazao je direktor “Binasa” Sabahudin Ganić.

Izrazio je zadovoljstvo najavama mogućeg rješavanja pitanja uvezivanja radnog staža za jedan broj radnika.

“To je nešto što bi za ovu fabriku značilo mnogo, jer bi se time rasteretila značajnih obaveza koje su stvorene u proteklom periodu. Također, omogućilo bi nam da proširimo proizvodnju i da se dalje razvijamo”, naglasio je.

Ganić dodaje kako je cilj da u preduzeću “ne radi 330 ljudi kao što je to danas, nego da ima petsto i više uposlenih, koji će dolaziti sretni na svoje radno mjesto, i zadovoljni odlaziti s posla kući”.

Prije posjete “Binasu” i razgovora s menadžmentom preduzeća i uposlenima, ministar Džindić susreo se s načelnikom općine Bugojno Hasanom Ajkunićem.

“Naša je želja da namjenska industrija “stane na noge” i da otvorimo rudnik u Bugojnu. Uvjereni smo da ćemo u našim školama ponovo obrazovati kadrove tehničke struke, koje ćemo imati gdje uposliti. Bez podrške viših nivoa, to ne bi bilo moguće”, ocijenio je bugojanski načelnik.