Novosti

Ministarstvo ulaže u izgradnju cestovne infrastrukture bh. općina


Ministar Ismir Jusko, uime Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a na osnovu Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u periodu od 12. do 14. septembra u Sarajevu potpisao je sporazume o prijenosu sredstava kapitalnog granta namijenjenih za finansiranje pripreme i izgradnje cestovne infrastrukture.

Potpisani su sporazumi sa predstavnicima općina Vogošća, Sanski Most, Tešanj, Kakanj, Foča FBiH, Usora, Istočni Stari Grad i Grada Bijeljina, u ukupnom iznosu od 2.110.000,00 KM.

Općine Tešanj, Vogošća i Kakanj dobile su sredstva kapitalnog granta u iznosu od po 200.000 KM, i to za rekonstrukciju raskrsnice u kružni tok u općini Tešanj, rekonstrukciju raskrsnice sa kružnim tokom na magistralnoj cesti Sarajevo – Tuzla u centru Vogošće i rekonstrukciju i proširenje glavne gradske prometnice u Ulici Alije Izetbegovića u Kaknju. Uime navedenih općina, sporazume su potpisali načelnik Suad Huskić, pomoćnik načelnika Fetah Kadrić i pomoćnik načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Mirza Fazlić.

Načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović potpisao je navedeni Sporazum kojim su ovoj općini dodijeljena sredstava u iznosu od 450.000 KM za rekonstrukciju dijela regionalne ceste R446(650) RS/FBiH (Vraca2) Zlatište do granice RS/FBiH (Knjeginjac).

Općini Sanski Most su dodijeljena sredstava u iznosu od 310.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju prometnica u ovoj općini, a Sporazum je potpisao načelnik Faris Hasanbegović. Općinama Usora i Foča FBiH su dodijeljena sredstva u iznosu od 300.000 i 100.000 KM za finansiranje Glavnog projekta izgradnje novog mosta preko rijeke Usore na cesti Tešanjka – Sivša u mjestu Tešanjka, općina Usora i rehabilitaciju lokalnog puta Njuhe – Brajlovići, dok ta svota za Grad Bijeljinu iznosi 350.000 KM i namijenjena je za finansiranje Elaborata radova za asfaltiranje puta ka graničnom prijelazu Donje Crnjelovo (Bijeljina) – Jamena (Srbija). Uime ovih općina i grada, sporazume su potpisali pomoćnik načelnika Anto Bonić, načelnik Zijad Kunovac i gradonačelnik Mićo Mičić.

Ministarstvo je na ovaj način još jednom iskazalo svoju podršku izgradnji cestovne infrastrukture bh. općina.