Turizam i ekologija

Sarajevo deseti najjeftiniji grad u Evropi


Internet platforma za brzi buking karata za autobusni i željeznički saobraćaj Wanderu napravila je listu najjeftinijih i najskupljih glavnih gradova za posjetiti u Evropi, a Sarajevo na ovoj listi zauzima desetu poziciju.

Računica je napravljena na bazi prosječne cijene određenih dobara i usluga u svakom gradu, kao što je cijena vožnje jednog kilometara taksijem, pola litre domaćeg piva, šoljice kapućina, ulaznice za muzej, noćenja u hotelu za jednu osobu, karte za javni prevoz u jednom smjeru, te tri obroka za jednu osobu u restoranu srednjeg ranga.

Ispostavilo se da je Skoplje ne samo najjeftiniji grad u jugoistočnoj Evropi, nego i na cijelom kontinentu.

Glavni grad Makedonije prema izračunu Wanderua, u Evropi ima najnižu prosječnu cijenu hotelskog smještaja u iznosu od 56 eura po osobi, treću najnižu cijenu tri obroka u restoranu srednjeg ranga od 8,5 eura, te te petu najnižu cijenu šoljice kapućina od 1,2 eura. Drugi najjeftiniji glavni grad u Evropi za posjetiti je Priština na Kosovu, dok je bronzana medalja u ovom izboru pripala Podgorici.

Top 10 najjeftinijih glavnih gradova u Evropi:

  1. Skoplje, Makedonija
  2. Priština, Kosovo
  3. Podgorica, Crna Gora
  4. Jerevan, Jermenija
  5. Kišinjev, Moldavija
  6. Tirana, Albanija
  7. Minsk, Bjelorusija
  8. Sofija, Bugarska
  9. Bukurešt, Rumunija; Beograd, Srbija
  10. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Glavni grad Hrvatske pokazao se kao drugi najjeftiniji grad na području Središnje Evrope gdje je titulu najjeftinijeg uzela Bratislava. S druge strane u top tri najskupljih gradova u Evropi našli su se Monako, Rejkjavik, te Dublin.

Top 10 najskupljih glavnih gradova u Evropi:

  1. Monako, Monako
  2. Rejkjavik, Island
  3. Dablin, Irska
  4. Amsterdam, Holandija
  5. London, Ujedinjeno Kraljevstvo
  6. Pariz, Francuska
  7. Kopenhagen, Danska
  8. Helsinki, Finska
  9. Valetta, Malta
  10. Stokholm, Švedska