Novosti

Štede registrirajući skupa vozila u Slovačkoj


Na slovenskim cestama sve više je luksuznih vozila sa slovačkim registracijama. Kako je do toga došlo kada Slovačka ima gotovo za trećinu manji BDP-a po stanovniku od Slovenije, pitaju Finance.

Odgovor je da su imućniji Slovenci pronašli način da zaobiđu porez na motorna vozila i da sportske automobile dovedu “na cestu” i za 100 hiljada eura manje nego u Sloveniji.

“Slovenski porezni obveznici najprije otvaraju kompaniju u Slovačkoj. Prema tamošnjim pravilima, odbija im se ulazni PDV od kupnje vozila bez obzira je li to osnovno sredstvo ključno za ostvarivanje prihoda. Za taj odbitak nije potrebno imati registriranu djelatnost i obavljati je na temelju takve imovine, kao što bi bila npr. taksi usluga.

Naravno, kompanija mora biti aktivna, pokrivati ulazni PDV prihodima i platiti ga. Ovo rješenje stoga je pogodno za poduzetnike, a neki se snalaze i s drugim prilivima koji su ponešto ‘sivi’.

”Prije svega, Slovačka je atraktivna jer nema porez na motorna vozila, koji u Sloveniji za automobile s jačim motorima doseže 44 posto vrijednosti”, objašnjava jedan slovenski porezni savjetnik.

Koliko Slovenaca se odlučilo za takvu praksu nije službeno poznato, no PwC potvrđuje rastući trend otvaranja kompanija isključivo u svrhu kupnje automobila u Slovačkoj, ali je apsolutni broj takvih kompanija za sada relativno mali.

Zbog toga automobili višeg cjenovnog razreda sa snažnim motorom, kao što je npr. Porsche Cayenne Turbo u Sloveniji, sa svim porezima (PDV i DMV), stoji približno 250 hiljada eura, dok je u Slovačkoj takav automobil moguće kupiti za oko 173 hiljade eura, s plaćenim PDV-om.