Turizam i ekologija

Đapo: Turizam jeste pokretač ekonomije, ali zahtijeva i velika ulaganja


Turizam iz godine u godinu postaje značajan segment privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, koja postaje izuzetno popularna turistička destinacija za posjetioce iz raznih dijelova svijeta.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je, kaže ministrica Edita Đapo, doprinos razvoju ove strateške grane dalo kroz izradu Prijedloga zakona o turizmu Federacije BiH, koji ima za cilj da doprinese suzbijanju sive ekonomije i obezbijedi bolju zaštitu klijenata turističkih agencija.

”Turizam jeste pokretač ekonomije na onim mjestima gdje postoji, ali također zahtijeva i velika inicijalna ulaganja u situaciji gdje ne postoji duga turistička tradicija. Predloženim rješenjima se nastoji uvesti više discipline u ovu oblast. Predviđa se osnivanje turističkih organizacija kao pravnih lica sa svojim pravima i obavezama. Jača se odgovornost tih organizacija u pogledu pripreme i provođenja promotivnih aktivnosti i unapređenja turizma. Novim zakonom jasnije su podijeljene nadležnosti federalnih i kantonalnih organa, kao i inspekcijski nadzor u pojedinim oblastima”, kazala je Đapo.

Također, intencija je da se poboljša kvalitet usluga kroz edukaciju kadrova (konobara, recepcionera i turističkih vodiča), kao i sufinasiranjem programa koji doprinose poboljšanju i proširenju kvalitete usluge.

Donošenjem zakona o turizmu, između ostalog, će se rasteretiti privreda ukidanjem članarine kao parafiskalnog nameta, koju su privredni subjekti plaćali na godišnjem nivou, pojednostaviti postupci za registraciju, postići bolja promocija  turističkih destinacija uvođenjem internet agencija.

Ministrica Đapo je napomenula da je zakon usklađen sa Direktivom o turističkim paket aranžmanima, sa Direktivom o zaštiti potrošača i Uredbom o statistikama u turizmu, a u cilju povećanju sigurnosti i zaštite turista.

”Zakon o turizmu je usvojen na Vladi Federacije BiH, obavljene su javne rasprave u svim kantonima i upućen u formi prijedloga prema Parlamentu Federacije gdje stoji već više od godinu i po. Vlada FBiH je više puta slala urgencije Parlamentu da ovaj zakon stave na dnevni red i razmatranje”, dodala je Đapo.

Kada je riječ o iznajmljivanju nekretnina, Federalno ministarstvo okoliša i turizma postojećim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti ima nadležnosti na uvođenju fizičkih lica u sistem, odnosno utvrđivanje minimalnih uslova, vrste i kategorije objekta. Kroz zakon su prepoznati kao iznajmljivači.

Novim Zakonom o ugostiteljstvu u Federaciji BiH, koji je u parlamentarnoj proceduri u formi nacrta, pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH, znatno je ubrzano provođenje procedura i postupaka obuhvaćenih ovim zakonom, odnosno potrebno vrijeme je reducirano za 50 posto. Također, rješenjima iz prednacrta jača se fiskalna disciplina u samom sektoru, pri čemu se omogućava i uvođenje privatnih iznajmljivača u sistem. Predviđa se i registriranje te vrste poreznih obveza po osnovu paušalnog obračuna. Ovim pristupom se jača transparentnost u njihovom poslovanju. Đapo je dodala da Prednacrt predviđa i usvajanje cijelog seta podzakonskih akata koji se odnose na primjenu i provođenje procedura u ovoj oblasti.

Kada je riječ o segmentu zaštite okoliša, ministrica Đapo podsjeća da se radi o jednom od glavnih prioriteta za cijeli svijet, pa tako i za BiH.

”BiH je jasno opredijeljena za evropski put, ali dostizanje evropskih standarda predstavlja izazov za malu zemlju koja je pretrpjela ogromna ratna razaranja, a potom tranziciju sistema koja je donijela velike društvene i ekonomske promjene. Kao centar teške industrije iz perioda bivše Jugoslavije, Federacija BiH je još izložena velikim pritiscima na sve komponente okoliša. Poslijeratna ulaganja ogledaju se uglavnom u obnovi i pokretanju industrije u cilju očuvanje radnih mjesta, bez investiranja ili sa vrlo niskim procentom u investicije, sa apekta zaštite okoliša”, naglasila je Đapo.