Novosti

Počeo Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope


Sedmi po redu Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope, čija je ovogodišnja glavna tema digitalna transformacija, svečano je otvoren u Beogradu.

Na otvaranju Samita 100 lidera učestvovali su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednica Srpske asocijacije menadžera i predsjednice UO Samita 100 Stanka Pejanović, direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group Alejandro Plater, kao i viši savjetnik Boston Consulting Group Antonella Mei-Pochtler.

Premijerka Brnabić istaknula je na otvaranju Samita100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da vjeruje da cijeli region uključivanjem u procese digitalne transformacije može da postane “region pobjednika”.

Čvrsto vjerujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i cijelog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svijetom”, izjavila je premijerka. Dodala je i da cijeli region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu.

Predsjednica Srpske asocijacije menadžera (SAM) i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović kazala je na otvaranju Samita 100 biznis lidera da je Beograd ponovo domaćin Samita i naglasila da će biti razmotrene mogućnosti kako da kroz povezivanje iskoristimo što bolje promjene četvrte industrijske revolucije kako bi region postao razvijeniji i konkurentniji na globalnom tržistu.

Zajedničkim naporima možemo da učinimo da cijeli region bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije”.

Ona je dodala da je digitalizacija velika šansa i da može da doprinese razvoju lokalnih ekonomija i zajednica kao i da je potrebno sinhronizovano djelovanje privrede i školstva kako bi djeci u regionu omogućili da budu dio svjetske ekonomije, ali i da bi imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.

Glavna tema sedmog Samita100 biznis lidera je kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učniti “kvantni” skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona. Tokom dva dana Samit će okupiti stručnjake i ministre regiona koji će govoriti na najrazličitije teme, poput mobilnosti rada, energetske održvosti, perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, kao i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope.

Inicijator i organizator Samita100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera (SAM) uz podršku Udruženja menadžera Slovenije (ZM), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), i ostalih biznis partnera iz regiona – Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH. Ovaj događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država iz regiona. Samit100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unaprjeđenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.