IT i Tehnologija

Identitet postaje važniji od novca, hoćemo li ga čuvati u banci?


Futurolog David Birch tvrdi da se naš identitet duboko mijenja, jednako kao i novac, a upravo zahvaljujući tehnološkim promjenama oba se kretanja konvergiraju. Sve što će nam u budućnosti biti potrebno za transakciju jeste naš identitet zarobljen u jedinstvenom zapisu naših online društvenih kontakata.

Birchova predviđana možda se čine pretjerana, možda čak i smiješna. Ali, ne tako davno i za telefone se tvrdilo da nikada neće zamijeniti fiksne telefonske linije, a za internet, bez kojeg nam je danas život nezamisliv, da će spektakularno propasti.

Birch tvrdi da su upravo društvene mreže i mobilni telefoni ključne tehnologije za promjene o kojima govori te da će oni omogućiti izgradnju infrastrukture identiteta koja može poboljšati privatnost i sigurnost korisnika. Klasični novac odlazi u historiju.

Poznati futurolog je jedan od najvećih svjetskih autoriteta za temu plaćanja. Financial Brand proglasio ga je jednim od deset najutjecajnijih stručnjaka u bankarstvu, a Total Payments magazin smatra ga najutjecajnijim evropskim komentatorom na temu budućnosti plaćanja.

Savjetnik je najvećih finansijskih organizacija za pitanja budućnosti elektronskih transakcija te stalni komentator za BBC Sky. Birchov račun na Twitteru jedan je od deset računa kojeg obvezno slijede inovatori, uključujući Billa Gatesa.

Predviđanje koje Birch smatra sigurnim jeste da će novac uskoro biti suvišan. Na njegovom mjestu vidjećemo nove digitalne valute. Tehnologija je, govori Birch, iz fizičkih predmeta novac pretvorila u nematerijalnu informaciju.

Dolaskom pametnih kartica, telefona i Bitcoina postalo je lakše nego ikad stvoriti nove oblike novca. Bitno je da je novac također neodvojivo povezan s našim identitetom. Kartica ili telefon su postali sigurnosni uređaji koji nas mogu identifikovati i povezati informacije o nama s našim novcem”, pojašnjava Birch.

Podsjeća da je korištenje gotovine već u padu i siguran je da će gotov novac vrlo brzo posve nestati te da će ga zamijeniti pametan novac kojeg omogućuje najnovija tehnologija.

To će biti novac koji odražava vrijednosti zajednica koje su ga proizvele. Budući novac znaće gdje je, ko ga koristi i za što su ga koristili”, ističe Birch.

Bum pametnih kartica i beskontaktne tehnologije, o kojima Birch govori, već se događa. U Evropi, barem na većini najvažnijih tržišta, već je svaka druga transakcija beskontaktna. Samo u prvih mjeseci ove godine takvih je transakcija bilo 97 posto više nego u prošloj godini.

Potrošači su prigrlili novu tehnologiju jer je, između ostalog, smatraju sigurnijom od klasičnih oblika plaćanja, pokazala su aktuelna istraživanja. Stručnjaci predviđaju da će do 2020. taj vid plaćanja biti uobičajen na svim prodajnim mjestima u Evropi.

Što se tiče digitalnih valuta, stvari nisu tako jednostavne i jednoznačne. Birch ističe da treba razlikovati kriptovalute (od kojih je široj javnosti najpoznatiji bitcoin) od digitalnih valuta. Za Bircha je bitcoin samo korak u novom načinu implementiranja novca. Primjećuje i da blockchain tehnologija još ne donosi uštedu u uslugama prenosa novca, ali vodi ka tome i posebno prema većoj sigurnosti.