IT i Tehnologija

Zakonom zabranjuju ‘loše’ lozinke


Američka savezna država Kalifornija donijela je zanimljiv zakon kojim se zabranjuju loše lozinke, čime žele povećati sigurnosne standarde za povezane uređaje koji su proizvedeni ili se prodaju u toj državi.

Nije riječ, naravno, o svakodnevnim lozinkama koje koriste “obični” korisnici, već o defaultnim lozinkama koje često proizvođači gadgeta i elektronike dodjeljuju određenim uređajima, poput npr. admin ili password.

Ovakve lozinke, kakve se koriste i na nekim ruterima u BiH, često se određuju u fabričkim postavkama rutera, web-kamera i drugih uređaja – nakon pokretanja tih uređaja korisnici bi ih trebali promijeniti, no u praksi to često nije slučaj. Zbog neodgovornosti, lijenosti ili nekih trećih razloga ta šifra ostaje nepromijenjena, što predstavlja veliku opasnost za vlasnike tih uređaja jer postoji velika mogućnost da bi neko mogao provaliti u ruter ili web-kameru.

Zakon koji je donijela Kalifornija zabranit će takve lozinke te će elektroničke kompanije za svaki uređaj morati imati posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati promijeniti.