Novosti

Trgovinski deficit država članica EU porastao na više od osam milijardi eura


Vrijednost robnog izvoza 28-člane Evropske unije u augustu iznosila je 159,2 milijarde eura, što je za 9,2 posto više u poređenju s istim razdobljem prošle godine, dok je uvoz skočio više od 10 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije, uvoz robe u EU u ovogodišnjem je augustu dostigao vrijednost od 167,6 milijardi eura, što je za 10,3 posto više u poređenju s istim prošlogodišnjim mjesecom.

U augustu je tako zabilježen manjak u robnoj razmjeni EU-a s ostatkom svijeta od 8,4 milijarde eura, nasuprot manjku od 6,1 milijarde eura u istom mjesecu prošle godine.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a u istom je razdoblju uvećana za 4,5 posto, na 262,9 milijardi eura.

Eurozona je u augustu izvezla robu ukupne vrijednosti 181,5 milijardi eura, što je za 5,6 posto više nego u istom mjesecu godine ranije. Robni uvoz uvećan je za 8,4 posto, na 169,8 milijardi eura.

Time je višak u robnoj razmjeni eurozone s ostatkom svijeta dostigao 11,7 milijardi eura, nasuprot 15,3 milijarde eura viška u istom mjesecu prošle godine.

Vrijednost robne razmjene unutar 19-člane eurozone u augustu je uvećana za 5,1 posto na godišnjem nivou, na 140,7 milijardi eura, pokazale su prve procjene Eurostata.