IT i Tehnologija

Google će naplaćivati aplikacije?


Nakon propisanih rekordnih kazni u julu, Google će dramatično promijeniti svoju poslovnu politiku u EU, a na odluku Evropske komisije su se već žalili.

Evropska komisija je u julu ove godine uvela rekordnu kaznu u iznosu od 4,3 milijarde eura, nakon trogodišnje istrage o kršenju evropskih pravila konkurencije Evropske komisije. Prema procjeni komisije, Google je zloupotrijebio dominantnu tržišnu poziciju operativnog sistema Android na mobilnim uređajima.

Evropska unija je tada predvidjela prelazni period od 90 dana, tokom kojeg bi tehnološki gigant trebao prilagoditi svoje poslovanje evropskom tržištu.  U suprotnom, kompanija će biti primorana da plati pet posto dnevnog prometa, što znači oko 13 miliona eura. Google se već žalio na odluku, ali će svejedno donijeti određene promjene u svom poslovanju.

Google će uzeti u obzir zakonska ograničenja Evropske komisije, što znači da proizvođači koji koriste Android operativni sistem, više neće tražiti fabrički podešene Google aplikacije kao što je Googleov pretraživač, Google Play Store, Gmail, Youtube… već će ih naplatiti.

Tako je Google na odluku Evropske komisije odgovorio najavama drastične promjene koja bi mogla imati veliki utjecaj na proizvođače mobilnih uređaja, jer će određene Google aplikacije od datuma kada se prelazni period završi naplaćivati.

Dan za promjene biće 29. oktobar, pošto se tromjesečni prelazni period završava 28. oktobra.

Google je odgovoran za ispunjavanje svojih obaveza iz Odluke i Komisija će nastaviti da kontinuirano prati njegovo poslovanje. Ali, odluka eksplicitno ne traži od Googlea da svoje aplikacije naplaćuje”, rekla je predstavnica Evropske komisije Margrethe Vestager.