I u Crnoj Gori kreće razvoj halal industrije

I u Crnoj Gori kreće razvoj halal industrije

Ulcinjani Arslan Hajdinaga i Senaid Nimanbegu, osnovali su Udruženje za promociju i razvoj islamske ekonomije.

To je prvo udruženje u Crnoj Gori čiji cilj je promocija koncepta ekonomskog sistema i funkcionisanja tržišta, regulisanog prema etičkim principima i načelima islamske ekonomije. Osnivači ističu da je promocija i razvoj halal industrije u Crnoj Gori, kao najbrže rastuće industrije u svijetu, jedan od primarnih ciljeva udruženja.

Prema zadnjim podacima, broj kupaca i korisnika usluga halal industrije trenutno iznosi 1.6 milijardi, dok procijene govore da će taj broj konnzumenata do 2030., narasti na 2.2 milijarde. Halal industrija je širok pojam koji ne obuhvata, kako se do sada tradicionalno shvatalo, samo hranu već i finansije, turizam, putovanja, farmaciju, kozmetiku, modu, zabavu, zdravstvo i obrazovanje”, kažu Hajdinaga i Nimanbegu.

Smatraju da u Crnoj Gori najviše potencijala ima za razvoj halal turizma i finansija kao narastujućih globalnih trendova.

Prvi projekat Udruženje biće organizacija sajma proizvoda i usluga Montenegro Halal Fair u maju 2019. godine u Podgorici”, najavili su osnivači.

Islamska ekonomija je poseban naučno-teorijski pristup u okviru ekonomske nauke koji na način, različit od konvencionalnog, pokušava objasniti ekonomske pojave i zakonitosti, te definisati koherentan ekonomski sistem koji će za podlogu imati osnovne vrijednosti i norme islama.

Hajdinaga i Nimnabegu ističu da islamska ekonomija nastoji da u ekonomsku teoriju ugradi etičke i moralne principe islama kao religije.

Ona je na Zapadu prepoznata kao nastojanje uvođenja moralnih i etičkih principa i vrijednosti u konvencionalnu ekonomiju”, tvrde osnivači.

Najnoviji tekstovi

Komentari (3)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  1. Like

    Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.

    Reply

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.