Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu zbog remonta neće raditi najmanje godinu

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu zbog remonta neće raditi najmanje godinu

U Rafineriji nafte Brod od 8. januara vrši se planski kapitalni remont. Paralelno s tim, sprovodi se proces nezavisnog tehničkog ispitivanja opreme. Na osnovu rezultata, biće izgrađen plan dodatnih radova u okviru remonta u Rafineriji.

Kako je saopćeno iz Nestro grupacije, postojeće zalihe naftnih derivata omogućavaju da ovo ne utječe na tržište u RS. Rafinerija nafte Brod radila je sve do 9. januara, a naftni derivati su opremljeni u punom obimu i u skladu sa poslovnim dogovorima. Trentuno glavni cilj je nastavak proizvodnje u Rafineriji u punom obimu, dodaje se u saopćenju.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kazao je da će postrojenja jedine rafinerije nafte u Republici Srpskoj u pogonu biti tek za godinu.

Đokić je rekao da su iz Rafinerije Brod najavili da u ovoj godini neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu, već će svoje kupce snabdijevati preko “Gazproma”, odnosno NIS-a iz Srbije.

Oni ostaju pri tome da će obezbijediti, u nešto malo izmijenjenim uslovima, rad Rafinerije ulja u Modriči, a nadamo se da će uspješno završiti remont postrojenja i da se možda i do kraja godine, ali vjerovatno naredne godine ponovo vrate u pogon“, rekao je Đokić.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.