Novosti

Ambasador Sakamoto: Perspektiva BiH je dobra i predstoji joj dobra budućnost


Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto smatra da BiH ima jako puno potencijala, ali treba da radi na privlačenju stranih investicija.

”Bilateralna saradnja BiH i Japana biće proširena u svim segmentima, a kada se nova bh. vlada stabilizira, ekonomska saradnja biće podignuta na veći nivo”, istaknuo je ambasador Sakamoto.

U tom smislu, zainteresirani su posebno za Konjic koji ima razvijenu metaluršku privredu, i gdje Japan planira otvaranje fabrike.

”Želimo da proširimo bilateralni sporazum sa fokusom na ekonomsku saradnju”, kazao je on i dodao da je i kultura bitan element saradnje.

Dodao je da će kulturna saradnja biti podignuta na veći nivo, jer upoznavanje s kulturnom baštinom i suvremenim dostignućima BiH i Japana doprinosi boljem upoznavanju naroda dviju država.

Reforma BiH je izuzetno važna stavka ne samo za BiH, ali je ambasador upozorio da se treba fokusirati i na okoliš i ruralni razvoj, jer BiH obiluje prirodnim ljepotama i bogatstvom.

Na pitanje postoji li zainteresiranost japanskih investitora za BiH, Sakamoto je kazao da ima jako zainteresiranih biznismena koji bi rado ulagali u razvoj BiH.

”Perspektiva BiH je dobra i predstoji joj dobra budućnost. Postoji tendencija ulaganja u BiH, čak se investitori takmiče. BiH je privlačna za investiranje, ima jako puno potencijala, ali treba da se pripremi za sve te aktivnosti”, zaključio je ambasador Japana u BiH.

Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u BiH, u okviru šeme Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP), koji su započeli s implementacijom 1996. godine.

Ukupna suma dostigla je više od 18 miliona eura (oko 35 miliona KM) u posljednjih 20 godina, a sredstva su utrošena za gradnju, obnovu i opremanje objekata za 31 projekt u sektoru zdravstva i 80 projekata u sektoru obrazovanja u cijeloj državi.