Novosti

Promocija poduzetništva i obrtništva u obrazovnim institucijama u TK


Sastanak direktora osnovnih i srednjih škola u cilju realizacije planiranih aktivnosti iz Programa promocije poduzetništva i obrtništva u obrazovnim institucijama održan je danas u Ministarstvu privrede Tuzlanskog kantona.

Najavljeno da će učenici od 3. do 26. aprila obilaziti preduzeća i obrte, informirati se o radu i na praktičan način upoznati se o radu privrednika u kantonu.

Nakon toga, održan je i sastanak s dekanima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta iz Tuzle, kao i predstavnikom Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt u Vladi TK Nisveta Osmić kazala je da su tokom aprila osigurali programske aktivnosti na način da će u šest osnovnih, sedam srednjih škola i dva fakulteta biti održan školski čas iz poduzetništva.

Dodala je da će časove predvoditi poduzetnici i obrtnici koji će učenicima i studenima prenijeti iskustva, posebno ona koja se tiču pokretanja biznisa.

Posjete će biti organizirane ka preduzećima i obrtima za koje učenici pokažu najviše poduzetničkog interesovanja.

Osmić je naglasila da je glavni cilj bolje povezivanje obrazovnog sektora i poduzetništva, razvijanje poduzetničkog duha, ali da žele davati i konkretne informacije u vezi sa stipendijama za deficitarna zanimanja.

Učenici Osnovne škole “Pazar” već pokazuju veliki interes za poduzetništvo, kaže direktor te škole, ističući da to prije nije bio slučaj.

Direktor JU OŠ “Pazar” Tuzla Almir Dorić kazao je da za devete razrede organiziraju profesionalnu orijentaciju u okviru koje su učenici prošle godine razgovarali s jednom poduzetnikom o njegovom radu.

Poduzetnik Emir Bulić smatra da treba biti iskreni sa djecom, pristupiti im na zabavan način i reći im da je to avanturistički duh.

Ministarstvu privrede Vlade Tuzlanskog kantona podršku pruža Pedagoški zavod, Ministarstvo obrazovanja, nadležne općinske službe, kantonalna privredna komora, Obrtnička komora i druge organizacije.