Naučnici napravili uređaj koji pravi struju od – snijega

Naučnici napravili uređaj koji pravi struju od – snijega

Istraživači Univerziteta Kalifornija napravili su uređaj koji pravi struju od – snijega. Aparat je jeftin, malen, tanak i fleksibilan poput plastike.

Uređaj može raditi u udaljenim područjima jer obezbjeđuje sopstveno napajanje i ne treba baterije. Ovo je veoma pametna naprava, meteorološka stanica koja vam govori koliko snijega pada, smjer padavine i smjer i brzinu vjetra.

Naučnici su ga nazvali “sniježnim triboelektričnim nanogeneratorom”, ili sniježni TENG. Triboelektrični nanogenerator, koji generiše naboj putem statičkog elektriciteta, proizvodi energiju razmjenom elektrona.

Statički elektricitet javlja se usljed interakcije jednog materijala koji hvata elektrone i drugog koji ih oslobađa. Razdvojite naboje i stvarate struju suštinski ni iz čega. Snijeg je pozitivno nabijen i oslobađa elektrone, dok je silikon negativno nabijen. Kad pahulje snijega dođu u dodir sa silikonskom površinom, proizvodi se naboj koji uređaj hvata, stvarajući struju.

Oko 30 posto Zemljine površine prekriveno je snijegom svake zime, a u tom periodu solarne ploče ne funkcionišu najbolje. Novi uređaj mogao bi se integrisati u solarne ploči i obezbijediti stalnu zalihu struje kad pada snijeg. Također se može koristiti za nadgledanje zimskim sportova radi unapređenja performansi sportista, a ima potencijal i za identifikovanje glavnih šema kretanja u kros-kantri skijanju koje se ne mogu detektovati pametnim satom.

Uređaj može da šalje i signale koji govore da li se osoba kreće i da li ona hoda, trči, skače ili maršira. Napravljen je uz pomoć 3D štampanja i ima sloj silikona i elektrodu za hvatanje naboja. Novi aparat mogao bi također dovesti do nove generacije samonapajajućih naprava za sportiste, prenio je Phys.org.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.