Novosti

Brown: Sastanak EBRD-a velika prilika za BiH


Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown izjavio je da su predstojeći Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a i Poslovni forum, kojem je ove godine domaćin Bosna i Hercegovina, velika prilika za BiH.

”Ovo je odlična prilika da strani investitori vide zemlju, da vide koji to potencijal ova zemlja nudi kao destinaciju za investicije”, kazao je on.

Na taj događaj dolaze brojni investitori, a od 2.200 najavljenih njih 900 su poslovni ljudi, bankari, koji će imati priliku upoznati BiH i samim tim zemlja će biti vidljivija.

”Njenu vidljivost će osigurati i prisustvo medija. Naime, imamo 170 registriranih novinara iz inostranstva koji će prisustvovati konferenciji”, rekao je Brown.

On se složio s izjavom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da će sa konferencije biti poslata poruka da je zapadni Balkan sigurno mjesto za investiranje.

”Ako govorimo o sigurnosti investicija, ono što investitori traže su predvidljivost i stabilnost, posebno politička stabilnost. Mi u EBRD-u zaista vidimo da cijela regija zapadnog Balkana napreduje i smatramo da je unapređenje veza između zemalja jako važno kako bi u konačnici sve zemlje imale korist od povećanih investicija”, rekao je Brown.