Novosti

Otvoren stečaj u Uljaniku: Kraj hrvatske brodogradnje?


Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, čiji je račun bio u neprekidnoj blokadi 231 dan zbog duga od 165 milijuna kuna (oko 23 milijuna eura), od čega 76,5 milijuna kuna (oko 10 milijuna eura) otpada na potraživanja radnika.

Uljanik trenutačno zapošljava 1118 radnika, od čega njih 1058 u Puli, a 60 u Rijeci, a svi oni će nakon proglašenja stečaja vjerojatno ostati bez posla.

Tim povodom oglasio se i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je kazao kako je tim potezom Vlada RH potpisala kapitulaciju hrvatskog gospodarstva te će ostati upamćena kao Vlada koja je uništila hrvatsku brodogradnju.

Dodao je kako se uz Upravu Uljanika, koja snosi odgovornost za poslovanje društva, ne može amnestirati odgovornost države koja je najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika s ukupno 25 posto udjela i koja je svojom nebrigom i ignorancijom zapečatila sudbinu brodogradilišta, prenose hrvatski mediji.

S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je kako odluka o otvaranju stečaja nije likvidacija i kraj nego da slijedi nova faza.

Kazao je da će radnici putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i na drugi način dobiti sredstava koja dosad nisu mogli dobiti.

– Vlada nije digla ruke od brodogradnje, niti od Uljanika. Vlada je morala platiti 3,2 milijarde kuna državnih jamstava. Toliki novac nismo isplatili niti jednoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj – poručio je Plenković.

Najavio je novi posjet kineskog izaslanstva i Uljaniku i Brodarskom institutu za desetak dana kako bi se nastavili pregovori o strateškom partnerstvu.

Još nije poznato kakva je namjera kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa u vezi s brodogradilištima Uljanik i 3. Maj, navodi HRT.

Direktor Uljanik brodogradilišta Sandi Božac kazao je da se u pregovore može ići bez obzira na stečaj.

Za razliku od Plenkovića radnici Uljanika nisu optimistični.

– Danas se nije ugasio Uljanik, danas se ugasila brodogradnja. Zato što je Uljanik jedini kao brodogradilište mogao ugovarati sofisticirane brodove. Sada će se pojaviti spekulanti koji će pokušati opljačkati Uljanik, a pitanje je hoće li se radnici i vjerovnici ikada moći namiriti. Vlada se potrudila kako bi dozvolila pljačku nečega što je 163 godine postojalo i razvijalo se – rekao je predsjednik Sindikata Uljanik grupe Boris Cerovac.