Novosti

Rezultat trgovinskog rata: Google prekida saradnju s Huaweijem


Alphabet Inc’s Google, krovna Googleova firma, prekida saradnju s Huaweijem, javio je Reuters pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Još nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako velik udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih sedmica našla na udaru Donalda Trumpa.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (updejtovanje) telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.

“Huawei će moći korisiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama”, rekao je izvor za Reuters.

Detalji ovog prekida saradnje još se dogovaraju u Googleu, piše Reuters. Iz Huaweija zasad nisu imali komentara.

Huawei će i dalje imati pristup onim Android aplikacijama koje su dostupne kroz Android Open Source Project (AOSP). Drugim riječima, imat će pristup onima koje su označene za slobodno korišćenje.

No, Google će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i saradnju Huaweiu.

Iz Huaweija su već kazali kako su posljednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da im se blokira korištenje Androida. Neki djelovi te tehnologije, kako su kazali iz firme, već se koriste u Kini.