Novosti

Prigodne marke HP Mostar povodom 500. godišnjice Da Vincijeve smrti


Hrvatska pošta (HP) Mostar štampala je dvije prigodne poštanske marke povodom obilježavanja 500 godina od smrti Leonarda da Vincija.

Jedan od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti čovječanstva rođen je 15. aprila 1452. u talijanskom gradiću Vinci, u blizini Firence, a umro u Amboiseu, u Francuskoj, 2. maja 1519. godine.

Živio je i stvarao u vrijeme renesanse, jednoga od najkreativnijih razdoblja koje dovodi do velikih preokreta u znanosti i umjetnosti, saopćila je Hrvatska pošta Mostar.

Da Vinci je bio obrazovan i svestran genij koji je bio ispred svog vremena, vođen istraživačkim duhom i neutaživom željom za novim spoznajama.

Izuzetno nadaren, zainteresiran za različita područja života od arhitekture i mehanike, matematike i fizike do slikarstva i kiparstva.

Njegove ideje su sadržane u više od 6.000 zapisa, a sačuvani crteži otkrivaju briljantnu nadarenost za sastavljanje nacrta nastalih temeljem pažljivog promatranja i preciznog dokumentiranja.

Najpoznatija djela su mu zidna freska u blagovaonici samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu “Posljednja večera” i “Mona Lisa”, najpoznatiji portret svih vremena koji se nalazi u pariškom muzeju Louvre.

Autor maraka je Manlio Napoli, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba.