Dogovor o budžetu evrozone postignut tokom noćnih pregovora

Dogovor o budžetu evrozone postignut tokom noćnih pregovora

Evropski ministri finansija su u osnovnim crtama postigli sporazum o budžetu evrozone, rekao je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer poslije cjelonoćnih razgovora u Luksemburgu.

“Prvi put ćemo kreirati operativni budžet koji će pomoći članicama evrozone da se zbliže i postanu kompetitivnije. Ovo je proboj. Prvi put počinjemo da o budućnosti razmišljamo kao koherentni blok i da koordinišemo naše ekonomske politike”, rekao je Le Mer.

Portparol predsjednika Evrogrupe je ministrima čestitao postizanje sporazuma i najavio da će danas biti iznijeti detalji.

Sporazum će sljedeće nedjelje biti iznijet šefovima država i vlada EU na samitu u Briselu.

Stvaranje budžeta evrozone je jedan od ključnih projekata francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Međutim, konačni kompromis je znatno umanjio početne ambicije usljed skepticizma sjevera Evrope, na čelu s Holandijom.

Nazvan “Budžetski instrument za konkurentnost i zbližavanje”, budžet evrozone za cilj ima podsticanje reformi da bi se pojačala kokurentnost 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu.

Iznos budžeta, o kojem tek treba da se raspravlja, izvjesno će biti mnogo manji od više stotina milijardi eura koje je želio Makron.

Dva izvora su navela da će zemlje evrozone tokom sedam godina izdvojiti 17 milijardi eura, ali da modaliteti još nisu dogovoreni.

Evropski ministri su se dogovorili i da izmjene ugovor o Evropskom stabilizacionom mehanizmu, formiranom 2012. u jeku dužničke krize da bi se pomoglo zemljama u problemima.

Funkcionisanje Mehanizma će biti “radikalno” poboljšano, izjavio je Le Mer.

Taj mehaniztam bi trebalo da postane “posljednje utočište” i za banke s problemima.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.